Muzeul Național al Bucovinei anunță desfășurarea unui adevărat regal de artă, odată cu vernisarea expoziției „NICOLAE GRIGORESCU – mereu surprinzător”. Astfel, după 41 de ani de la prima și singura expoziție vernisată vreodată la Suceava, Muzeul de Istorie se numără printre cele 7 mari muzee din țară care vor prezenta 77 de lucrări semnate de Nicolae Grigorescu.
Expoziția este organizată cu ocazia împlinirii a 111 ani de la aducerea tabloului „Păstorița” în Bucovina, lucrare aflată astăzi în Fondul memorial-documentar Leca Morariu deținut de Muzeul Național al Bucovinei.
Vernisajul expoziției, care va cuprinde lucrări ale părintelui picturii moderne românești, cunoscute sau prezentate pentru prima dată publicului, va avea loc, duminică, 2 iulie 2023, ora 17:00, la Muzeul de Istorie. Lucrările vor putea pot fi vizionate în sălile Galeria cu bolți, de la parterul instituției, și Multimedia, aflată la etajul I.
Proiectul cultural organizat de Muzeul Național al Bucovinei a fost aprobat și este finanțat de Consiliul Județean Suceava. Partenerii implicați sunt Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. De asemenea, sponsorii care susțin expoziția-eveniment sunt Fundația Umanitară ASSIST, cu ajutorul căreia lucrarea „Păstorița” a fost înnobilată cu o ramă de tip Grigorescu, și THOTH design.
În cadrul vernisajului se vor lansa:catalogul expoziției, „Grigorescu – mereu surprinzător”, precum și catalogul de grafică „Mărturii din atmosfera unei epoci. Grafica lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Cluj”, semnat de Ioana Filipescu, publicații care vor aduce în fața specialiștilor și a publicului larg lucrări maipuțin cunoscute ale pictorului Nicolae Grigorescu.
Prețul biletelor de intrare este de 8 lei pentru adulți, 4 lei pensionari și 2 lei studenți și elevi.
Reprezentanții Muzeului Bucovinei se pregătesc să răspundă la întrebările publicului, prezentând povestea fiecărei lucrări: „În imagine, lucrarea „Păstorița”, din colecția Muzeului Național al Bucovinei, o lucrare cu o poveste fascinantă pe care vă invităm să o aflați, alături de celelalte 76 de povești ale unor lucrări formidabile pe care rar ți-e dat în viață să le poți admira la un loc!”.