Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiri Locale

Peste o mie de copii și adulți au participat, în Rădăuți și Suceava, la Caravana „Siguranța Auto Copii”

În zilele de 17 și 18 iunie 2023, Fundația Siguranță Auto Copii, în parteneriat cu Corpul Național al Polițiștilor și Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, a organizat în parcarea centrală a municipiului Rădăuți și în parcarea Iulius Mall Suceava Caravana „Siguranța Auto Copii”.

Cu echipamente speciale, s-au efectuat simulări de impact frontal la o viteză de 13 km/h, testări și demonstrații de instalare a scaunelor auto pentru copii, scenarii de realitate virtuală cu ochelari VR, experimente în condiții de percepție vizuală deformată. Totodată, specialiștii au prezentat și un curs de sănătate și siguranță a bebelușului și copilului mic, pasager în autoturism, precum și un curs de prim ajutor în caz de accident rutier.

Interesul celor mici dar și al adulților a fost încurajator, peste 1000 de persoane participând în cele două zile la activitățile interactive organizate în Rădăuți și Suceava.

În cadrul activităților organizate, șoferii identificați de polițiști fără centură sau care nu și-au asigurat minorii în dispozitivele speciale au fost sancționați cu măsura avertismentului cu o singură condiție – Să participe la testul și simularea organizate în cadrul campaniei de conștientizare. „Speram cu toții că mesajul transmis și senzațiile percepute în cadrul activităților de simulare a impactului să ducă la responsabilizarea suplimentară a șoferilor care să acorde mai multă importanță atât respectării legislației cât și propriei siguranțe.”, transmit organizatorii campaniei.

Polițiștii suceveni atrag atenția asupra importanței utilizării centurii de siguranță: „Centura de siguranța a fost concepută în scopul protecției șoferilor și pasagerilor dintr-un autoturism în caz de impact”. Aceasta poate salva vieți în caz de accident, având funcții precum:

  • Împiedică impactul cu parbrizul în momentul accidentului.
  • Elimină posibilitatea de a fi aruncat din mașină la impact.
  • Ține șoferul sau pasagerul pe locul lui și previne rănirea altor pasageri prin coliziune.
  • Reduce considerabil riscul vătămării coloanei vertebrale.
  • Funcționează în concordanță cu airbag-ul.

Conform legislației în vigoare, conducătorii auto și pasagerii dintr-un vehicul sunt obligați  folosească centura de siguranță în timpul circulației pe drumurile publice, indiferent de locul pe care îl ocupă. Mai mult, șoferii autovehiculelor sunt obligați să informeze toți pasagerii la urcare despre obligativitatea purtării centurii de siguranță. 

Nerespectarea obligației conducătorului de autovehicul și a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranță omologate centurii constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunilor lor. Aceștia nu pot călători pe scaunul pasagerului din față chiar dacă sunt ținuți în brațe de persoane majore, iar copiii cu vârstă mai mică de 3 ani trebuie transportați în dispozitive omologate.

De asemenea, autoritățile au reamintit că este interzis transportul animalelor pe locurile din față, chiar dacă acestea sunt ținute în brațe.

Articole Similare

Back to top button