Articole GeneraleComunicate de presaEducatieEvenimenteSocialStiriStiri Nationale

1400 de elevi din județele Suceava, Mureș și Bistrița au participat la cea mai mare acțiune de ecologizare de pe traseul Via Transilvanica

Ziua bună! Ziua Voluntarilor Mici”, cea mai mare ecologizare de pe traseul Via Transilvanica, a adunat, pe 10 iunie 2023, elevi din 35 de școli din județele Suceava, Mureș și Bistrița care au colectat împreună cu profesorii coordonatori 25.000 de kilograme de deșeuri din natură.

Ziua bună! Ziua Voluntarilor Mici” este unul dintre cele mai mari proiecte ale Asociației Tășuleasa Social, fiind realizat în parteneriat cu Coca-Cola HBC prin platforma de sustenabilitate După Noi. Proiectul a debutat încă din 2016 și a devenit o tradiție care creează contextul potrivit pentru ca elevii să se implice activ în protecția mediului, prin acțiuni de igienizare, dar și să învețe despre natură și biodiversitate.

Ediția din acest an a campaniei a avut mai multe etape. Faza de selecție și pregătire a elevilor și profesorilor prin ateliere de educație civică și grijă pentru mediu a avut loc în perioada martie – mai. Această etapă a proiectului a constat în realizarea unor ateliere de conștientizare asupra efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului și familiarizare cu paticularitățile de pe Via Transilvanica, susținute de reprezentanții Tășuleasa Social, la care au participat 35 de profesori și 80 de elevi.

A urmat, apoi, intervenția centrală a proiectului, ziua de ecologizare. Desfășurată simultan în 110 localități de pe traseul Via Transilvanica din județele Mureș, Suceava și Bistrița, acțiunea de ecologizare a implicat 1400 de elevi, 1600 de „părinți adoptivi de kilometri” și autorități locale și centrale. Împreună, au curățat 1000 de borne Via Transilvanica de pe traseu și au colectat 10 tone de deșeuri de plastic și 15 tone de deșeuri menajere, care au fost preluate ulterior de fiecare primărie, prin firmele de salubrizare. Prin implicarea și responsabilizarea locuitorilor din comunitățile locale, organizatorii au reușit să creeze nuclee locale de elevi și profesori care să asigure o întreținere sustenabilă pe termen lung. Rolul nucleelor astfel formate este acela de a duce mai departe ceea ce au învățat în ateliere și de a transmite grija față de mediu în comunitățile din care provin.

Acțiunea a tras un semnal de alarmă și asupra problemei gropilor de gunoi ilegale. Cu ajutorul voluntarilor, reprezentanți ai autorităților de la Ministerul Mediului și Tășuleasa Social, au fost eliminate două astfel de gropi de gunoi. Organizatorii își propun ca această componentă să devină o tradiție anuală în cadrul evenimentului prin care comunitățile sunt ajutate să le elimine și să prevină apariția lor.

„Nu puteam sărbători altfel cei 5 ani de când am lansat ideea proiectului Via Transilvanica, un traseu unic în România, decât prin proiectul „Ziua bună! Ziua Voluntarilor Mici” și e o mare bucurie să reluăm proiectul după 3 ani de pauză. E un proiect de suflet, o adevărată mobilizare de forțe care pune accentul pe protejarea mediului și educației. Suntem recunoscători pentru toată implicarea voluntarilor, a autorităților locale și a partenerului nostru de cursă lungă, Coca-Cola HBC România, prin platforma de sustenabilitate „După Noi”. Anul acesta am abordat și chestiunea acută a gropilor de gunoi ilegale, asta pentru că nu vrem ca aruncarea deșeurilor în locuri nepermise să devină o normalitate. Suntem onorați că la acțiunea de eliminare a celor două gropi de gunoi din zonă a participat și Ministrul Mediului la acel moment, Tánczos Barna, și ne luăm angajamentul că împreună cu autoritățile locale vom preveni reapariția lor.”, a declarat Alin Ulhmann-Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social.

Toate școlile implicate în proiect au avut ocazia să participe în competiția care are ca premiu, pentru clasa câștigătoare, o sponsorizare în valoare de 5000 de euro, oferită de CCHBC, banii urmând să fie investiți pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu.

„Ziua Bună! Ziua Voluntarilor Mici este proiectul care aduce laolaltă toți actorii importanți – asociații, autorități, companii, voluntari – într-un parteneriat amplu pentru cauza protejării mediului. Atunci când lucrăm împreună pentru protejarea mediului, întreaga comunitate beneficiază. Ziua Bună! Ziua Voluntarilor Mici propune un model de acțiune care vizează, în primul rând, pregătirea oamenilor locului cu privire la principiile și practicile unui comportament responsabil cu mediul astfel încât proiectul să fie sustenabil pe termen lung. În cadrul acestei ediții, au susținut acțiunea de ecologizare și colegi din fabrica Poiana Negrii, cărora le mulțumim pentru implicare și dorința de a lua parte la inițiativele noastre. Sustenabilitatea este o componentă prezentă în toate operațiunile Coca-Cola HBC și în toate proiectele de mediu pe care le susținem. Suntem alături de Tășuleasa Social de 16 ani. Împreună am dezvoltat multe proiecte de mediu și educarea copiilor este un obiectiv constant pentru că este în sine valoroasă și, de asemenea, are un efect multiplicator. Atunci când sunt pasionați de un subiect, copiii dau ușor mai departe ceea ce au învățat. Ne bucurăm să susținem un proiect ca Via Transilvanica și prin astfel de acțiuni. Proiectul este special prin frumusețea traseului și prin amploarea lui și oferă atât de mult comunității și turiștilor, fiind un proiect de țară.”, a adăugat Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, Coca-Cola HBC România.

Articole Similare

Back to top button