Articole GeneraleCulturaEvenimenteStiriStiri Locale

Meșterii populari vor expune la Târgul de Sânziene, pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava

În perioada 22 – 25 iunie 2023, 30 de meșteri populari din județul Suceava și din alte zone ale țării își vor expune produsele în cadrul TÂRGULUI DE SÂNZIENE, care va avea loc în Piața 22 Decembrie, pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava și Asociația „Produs în Bucovina”.

„Această manifestare se desfășoară în vederea stimulării meșterilor populari în producerea și valorificarea obiectelor meșteșugărești autentice, specifice zonelor etnografice din care provin, precum și pentru a promova meşteșugurile populare”, transmit organizatorii.

Târgul va cuprinde și o serie de ateliere de lucru pentru diferite meșteșuguri, precum cioplitură în lemn, țesut și cusut, olărit, încondeiere ouă, prelucrare piele, confecționare coronițe din flori de sânziene.

Nu vor lipsi programele cultural artistice. Printre acestea se numără spectacole de teatru pentru copii, puse în scenă de trupa de Teatru de Păpuși a Centrului Cultural „Bucovina”. Astfel, joi, 22 iunie, de la ora 18:00 se va juca piesa „Dănilă Prepeleac”, iar vineri, 23 iunie, începând cu ora 11:00, piesa „Iedul cu trei capre”.

De asemenea, sâmbătă, 24 iunie, va fi organizată o expoziție de costume tradiționale din recuzita meșterilor populari, prezentate pe panouri și manechine, cu ocazia „Zilei Universale a Iei”, fiind evidențiată cămașa cu altiță, element de identitate culturală în România, recent introdusă în Patrimoniul UNESCO. Duminică, 25 iunie, va avea loc o reprezentație a grupului de copii „Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței, coordonat de Ilaria Pușcă. „Nu în ultimul rând, împreună cu meșterii populari, vom face coronițe din flori de sânziene, pe care le vom expune, într-o formă aparte, în târgul nostru”, adaugă reprezentanții Centrului Cultural Bucovina.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Prin numele „Sânziene” se identifică trei elemente strâns legate între ele. Primul se referă la zânele, de obicei bune, extrem de harnice în noaptea de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor. Al doilea element este reprezentat de florile galbene, care înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, plante care, în tradiția populară, sunt substitute vegetale ale zânelor cu același nume. Al treilea element vizează chiar sărbătoarea de pe 24 iunie. Ziua de Sânziene, o mare sărbătoare religioasă, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care se prăznuiește și Hramul Sucevei. Obiceiurile practicate în această zi sunt dedicate dragostei, soarelui și muncilor agricole, specifice verii. În multe zone din țară, în această noapte se aprind focuri pe dealuri, iar oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casele, ogoarele și grajdurile.

Articole Similare

Back to top button