Articole GeneraleComunicate de presaEducatieEvenimenteStiri Locale

Prof. univ. dr. ing. Mircea Pascovici a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava

Joi, 9 iunie 2023, a avut loc ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava domnului prof. univ. dr. ing. Mircea Pascovici, cadru didactic titular al Universității Politehnica din București, pentru meritele deosebite și contribuțiile aduse științei și învățământului universitar românesc, dar și sucevean, în paricular. 

„Profesorul Pascovici s-a remarcat ca personalitatea autohtonă cu cea mai vastă experiență în domeniul lagărelor hidrodinamice, fiind implicat, pe plan național, în aproape toate activitățile de sistematizare, dezvoltare și introducere în proiectare a unor metode moderne de calcul (asistate de calculator) pentru lagărele cu alunecare hidrodinamice. Pe parcursul întregii sale activități s-a implicat în proiectarea, expertizarea și anchetarea avariilor multor lagăre radiale sau axiale importante din economia națională”, transmit reprezentanții USV.

Pe plan național, prof. univ. dr. ing. Mircea Pascovici a participat la finalizarea a peste 40 de contracte de cercetare aplicativă sau fundamentală, toate în domeniul tribologiei. La mai mult de 30 dintre acestea, și-a asumat și responsabilitatea de director de contract. Ca recunoaștere a contribuțiilor domniei sale pe plan științific, a primit Premiul Traian Vuia al Academiei Române în anul 1998 și a fost ales membru al Consiliului Cercetării Științifice din Învățământul Superior din România (1997-2006). Pentru eforturile sale continue depuse pentru reorganizarea cercetării științifice fundamentale din România, a fost recompensat, în anul 2008, cu Diploma și Medalia de Onoare a CNCSIS pentru merite deosebite în susținerea și promovarea cercetării științifice din învățământul superior.

„Recunoașterea anvergurii internaționale a activității profesorului Pascovici reiese și din acordarea, în anul 1999, a Premiului Diviziei de Tribologie a ASME INTERNATIONAL pentru contribuții în domeniu și în activitățile de colaborare/coordonare în cadrul comunității tribologilor. Imaginativ și altruist, profesorul Pascovici a fost un generator de idei pentru extrem de mulți tineri aflați în perioada doctoratului sau imediat după susținere; mulți din București, dar tot atât de mulți din principalele centre universitare ale României sau din universități din străinătate. Amprenta științifică a domniei sale se regăsește atestată prin articole co-autorate, prin pagina de debut a tezelor de doctorat sau de abilitare ale unor tineri doctori din Iași, Suceava, Galați, Brașov, Cluj-Napoca, Baia Mare”, adaugă reprezentanții universității sucevene.

De la începuturile școlii de tribologie sucevene, profesorul Mircea Pascovici a fost un participant activ, membru permanent în comitetul științific, contribuind cu articole remarcabile, cu experimente simple, clare, sugestive și deosebit de interesante. Implicându-se în înființarea și dezvoltarea școlii doctorale la Suceava, prin acordarea de conducere de doctorat profesorului Emanuel Diaconescu, acesta a fost mereu prezent în colectivul de la Suceava, atât la examene de admitere la doctorat, la susținerea examenelor și referatelor în cadrul doctoratelor, cât și în comisiile de susținere a tezelor de doctorat sau în cele de concurs pe post.

Articole Similare

Back to top button