Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiri LocaleStiri Nationale

Prima crioablație de tumoră pulmonară din România, minim invazivă – ghidată Computer Tomografic, la Spitalul Județean Suceava

​Joi, 8 iunie 2023, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a fost efectuată o procedură de crioablație a unor formațiuni tumorale pulmonare maligne, procedură realizată în premieră națională.

Beneficiarul crioablației este un pacient în vârstă de 61 de ani, cu istoric oncologic cunoscut (cancer colo-rectal operat și chimio-tratat), care a fost diagnosticat cu două metastaze pulmonare. „Fiind un caz depășit chirurgical, comisia multidisciplinară din cadrul spitalului a considerat că cea mai bună opțiune de tratament este ablația tumorală prin șoc termic, fiind preferată crioablația. Aceasta este o metodă inovativă de tratament a tumorilor maligne (atât primare, cât și secundare) care distruge celulele tumorale prin înghețare”, declară dr. Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul SJU Suceava.

Reprezentanții unității medicale precizează că procedura este una minim invazivă, fiind necesare două incizii de 4 mm, prin care au fost introduse sondele de crioablație sub ghidaj Computer Tomograf. Intervenția a fost efectuată sub anestezie generală și a decurs fără complicații intra- și post-intervenționale majore. Pacientul va continua ședințele de chimioterapie și va fi monitorizat imagistic.

Echipa multidisciplinară care a efectuat procedura a fost alcătuită din Dr. Cătălin Lulciuc – Radiologie Intervențională și Gabriel Mircea – medic rezident Radiologie Intervențională, dr. Dana Semen – Oncologie Medicală, dr. Anca Pascariu – medic specialist ATI.

„Amintim faptul că în cadrul compartimentului de Radiologie Intervențională se efectuează o gamă largă de proceduri, atât din sfera oncologiei intervenționale (biopsii, drenaje biliare, ablații tumorale), cât și proceduri realizate pe cale endovasculară (arteriografii, angioplastii, embolizări periferice și cerebrale, trombaspirații și trombectomii mecanice în cazul pacienților cu AVC). Echipa compartimentului este alcătuită din medicii dr. Cătălin Constantin Lulciuc, dr. Mihai Jr. Crețeanu, dr. Alexandra Husar și rezidenții Gabriel Mircea și Ionel Coruga”, adaugă dr. Dan Teodorovici.

Articole Similare

Back to top button