Primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, anunță că în ședința de Consiliu Local de marți, 6 iunie 2023, a fost aprobată Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Urbane Funcționale Suceava 2021-2027. Municipiul Suceava, orașul Salcea, comunele Șcheia, Moara, Ipotești, Bosanci, Adâncata, Mitocu Dragomirnei și Pătrăuți sunt localitățile care fac parte din Zona Urbană Funcțională.
Astfel, strategia cuprinde o listă de peste 200 de proiecte (136 pentru municipiul Suceava și 75 pentru UAT-urile din Zona Urbană Funcțională), care sunt vizate pentru depunere spre finanțare prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027. Valoarea totală este de 99.650.000 euro. Dintre aceste proiecte, cele mai ample sunt:
– Modelare urbană, fluidizare trafic (proiect în valoare de 23.000.000 euro)
– Sistem de transport public ecologic metropolitan etapa II-a (17.000.000 euro)
– Aqua Park (15.000.000 euro)
– Zona de Agrement Parc Șipote (10.000.000 euro)
– Reabilitarea Curții Domnești (6.500.000 euro).
Obiectivele specifice asumate prin constituirea Zonei Urbane Funcționale și adoptarea unei strategii integrate de dezvoltare a acesteia sunt:
1. Oraș verde și rezilient
Pentru România, considerațiile cheie în promovarea orașelor verzi și reziliente sunt: limitarea expansiunii urbane necontrolate și regenerarea zonelor intravilane existente, combaterea poluării aerului, atenuarea efectelor devastatoare ale temperaturilor în creștere și ale activității seismice, și, nu în ultimul rând,
gestionarea eficientă a deșeurilor solide cu un accent deosebit atribuit reciclării.
2. Oraș competitiv și productiv
Pentru a atinge stadiul de orașe competitive și productive, principalele aspecte care trebuiesc urmărite sunt asigurarea accesibilității la infrastructura majoră de conectivitate, atât în interiorul orașelor, cât și între orașe, asigurarea disponibilității forței de muncă calificate care să sprijine inovarea, facilitarea infrastructurii TIC, stabilirea zonelor de dezvoltare economică și dezvoltarea capacității instituționale locale aferentă creșterii, ancorarea dezvoltării economice în strategiile de dezvoltare locală, reducerea birocrației și crearea condițiilor pentru implicare.
3. Oraș just și incluziv
Orașele juste și incluzive trebuie să acorde o atenție specială marginalizării și excluderii persoanelor sărace, a minorităților etnice, a persoanelor cu dizabilități și a persoanelor în vârstă din mediul urban.
4. Oraș bine guvernat
Orașele bine guvernate se caracterizează prin eficiență, transparență și accesibilitate. Eficiența se referă la procesele administrative, utilizarea judicioasă a resurselor publice și administrația publică bine capacitată. Transparența se referă la procese de guvernanță clare și responsabile, în timp ce accesibilitatea se referă la guvernanța participativă.