Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEducatieEvenimenteStiri Locale

Lecția de muzeu „Sânzienele – plante tămăduitoare, magice și tinctoriale”, la Muzeul de Științele Naturii din Suceava

Muzeul Național al Bucovinei continuă seria proiectelor educaționale dedicate copiilor. În acest an, pe tot parcursul lunii iunie, la Muzeul de Științele Naturii, se va desfășura lecția de muzeu „Sânzienele – plante tămăduitoare, magice și tinctoriale”.

Activitatea didactică muzeală își propune să valorifice științific și expozițional câteva foi de ierbar cu specii ale genului Galium (Galium verum, Galium mollugo, Galium aparine), care se găsesc în depozitul de Botanică al Muzeului Național al Bucovinei, aducând în fața publicului vizitator date științifice despre adaptările morfologice și fiziologice ale sânzienelor la mediul de viață, originea și răspândirea speciilor de sânziene, habitatul preferat al acestor specii ierboase, plantarea și îngrijirea sânzienelor ameliorate și cultivate ca plante ornamentale.

„Aceste plante ierboase și cățărătoare sunt cele mai vechi specii vegetale folosite de către om atât în alimentație (sub formă de surogat de cafea, la închegarea brânzeturilor și laptelui), cât și în fabricarea unor rețete de înfrumusețare și de relaxare (sub forma unor unguente, prin proprietățile lor aromatice și tinctoriale). Sânzienele sunt cele mai cunoscute plante ierboase folosite vreodată și pentru efectele lor tămăduitoare”, precizează reprezentanții Muzeului.

De asemenea, prin intermediul unor activități recreative, jocuri și dansuri, vor fi prezentate obiceiuri, legende, tradiții, superstiții și credințe legate de sânziene din regiunea de nord a Bucovinei, în comparație cu alte zone din țară, precum Banat, Muntenia, Maramureș, Crișana, Oltenia, Dobrogea și Muntenia.

La ora de muzeu sunt așteptați atât elevi din ciclurile primare, gimnaziale și liceale, precum și preșcolari de la instituțiile școlare și culturale din județul Suceava.

Informații suplimentare la telefon 0230213775 sau 0751571857 (responsabil de proiect).

Articole Similare

Back to top button