În cadrul proiectului „Îmbunătățirea nivelului de siguranță și securitate a populației în zona transfrontalieră prin îmbunătățirea instruirii și acțiuni de cooperare în managementul situațiilor de urgență – BRIDGE”, în perioadele 15-19 mai și 22-26 mai 2023, la poligonul din Siret, s-au desfășurat două sesiuni de pregătire și antrenament în comun – Curs de formare pentru îmbunătățirea pregătirii pentru intervenție în zonele montane. La aceste cursuri, au participat Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș, precum și salvatori din cadrul Departamentelor pentru Situații de Urgență din regiunile Cernăuți și Ivano-Frankivsk (Ucraina).
Cursanții au exersat tehnici specifice de alpinism utilizate pentru evacuarea persoanelor din medii montane, în sesiuni de câte cinci zile de instruire și de dezvoltare a competențelor în evacuarea de urgență. „Seriile de instruire au fost concepute și implementate cu scopul de a oferi participanților cunoștințe și abilități practice în tehnicile specifice de alpinism utilizate pentru evacuarea persoanelor în medii montane”, transmit reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.
Organizatorii proiectului precizează că primele zile de pregătire au fost dedicate sesiunilor teoretice intensive, care au fost urmate, în a doua parte a stagiilor, participanții au aplicat și practicat tehnici de alpinism într-un cadru real, în cadrul sesiunilor practice.
Cursanții au învățat și au exersat navigația pe teren montan, utilizarea echipamentelor specializate, manevrele de transport și evacuare, tehnici de siguranță, de comunicare și coordonare a echipei.
Antrenamentul a încurajat colaborarea și schimbul de experiență între participanți și formatori. „Prin finalizarea acestor stagii de pregătire, participanții au dobândit competențe valoroase și au câștigat încredere în capacitatea lor de a răspunde eficient și profesionist în situații de urgență. Această instruire le va permite să devină resurse valoroase pentru comunitățile lor și să contribuie la asigurarea siguranței și bunăstării persoanelor în situații de urgență”, transmit reprezentanții IJJ și ISU Suceava.
Poligonul de antrenament pentru pregătirea de specialitate a salvatorilor din România și Ucraina a fost finanțat de Uniunea Europeană, prin Intermediul Instrumentului European de Vecinătate, Programul Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020. Acest obiectiv a fost înființat în cadrul proiectului BRIDGE, ce are ca scop creșterea nivelului de siguranță și securitate al populației din zona transfrontalieră prin instruire și cooperare comună în managementul situațiilor de urgență.