Articole GeneraleComunicate de presaEducatieSocialStiri Locale

Continuă campania „Porți deschise în comunitate” 2023, demarată de DGASPC Suceava

Campania „Porți deschise în comunitate”, demarată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, a continuat pe 23 și 24 mai 2023, în localitățile Fundu Moldovei, Pojorâta și Mitocu Dragomirnei.

Inițiatorii campaniei precizează că, față de edițiile precedente, în acest an obiectivul principal, alături de cel al vizitării serviciilor pe protecție socială, este organizarea de întâlniri ale specialiștilor din cadrul DGASPC Suceava cu reprezentanții primăriilor din localitățile limitrofe celor în care se află centrele de recuperare pentru adulți cu dizabilități.

„Scopul acestor întâlniri este tocmai acela de a îmbina partea teoretică a legislației cu privire la  dezinstituționalizarea beneficiarilor adulți cu dizabilități, cu partea practică a pregătirii acestora în centrele noastre, pentru întoarcerea în comunitățile din care provin sau în comunitățile care au avut deschiderea de a fi parteneri și promotori în dezvoltarea de servicii sociale pentru aceștia la nivelul comunității lor”, precizează reprezentanții DGASPC.

În data de 23 mai, întâlnirea cu autoritățile publice locale a avut loc la Căminul Cultural din Fundu Moldovei și a reunit reprezentanți din cadrul a 23 de UAT-uri din zona de munte: Câmpulung Moldovenesc, Breaza, Broșteni, Cârlibaba, Ciocănești, Crucea, Dorna Arini, Dorna Candrenilor, Frumosu, Iacobeni, Pojorâta, Vatra Dornei, Fundu Moldovei, Izvoarele Sucevei, Moldova Sulița, Moldovița, Panaci, Poiana Stampei, Sadova, Șaru Dornei, Vatra Moldoviței, Cacica și Vama.   

Acțiunea a continuat cu vizite la Centrul de Abilitare și Reabilitare Fundu Moldovei, care în prezent găzduiește un număr de 24 de beneficiari, și Centrul de Recuperare și Reabilitare Persoane cu Handicap Pojorâta, cu un număr de 37 de beneficiari.

În data de 24 mai 2024, întâlnirea cu autoritățile publice locale a avut loc la Căminul Cultural din Mitocu Dragomirnei, unde au fost prezenți reprezentanți ai 14 primării din județul Suceava: Mitocu Dragomirnei, Gura Humorului, Capu Câmpului, Bosanci, Valea Moldovei, Ilișești, Frasin, Mănăstirea Humorului, Ostra, Horodnicești, Stroiești, Salcea, Udești și Ipotești.

Acțiunea a continuat cu vizite la Centrul de Abilitare și Reabilitare, care găzduiește 39 de beneficiari, la Locuința Maxim Protejată Mitocu Dragomirnei, care găzduiește 10 beneficiari, precum și la Locuința Maxim Protejată de la Mihoveni, unde se află 10 beneficiari.

La întâlnirile cu reprezentanții primăriilor au participat specialiști, șefi de centre din cadrul serviciilor DGASPC Suceava și conducerea instituției, dar și reprezentanți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și ai UNICEF România.

„Am accentuat rolul primăriilor, care este extrem de important în reintegrarea persoanelor adulte cu dizabilități în comunitățile din care provin, dar am enumerat și paleta de facilități puse la dispoziție de legiuitor: accesarea de proiecte din fonduri nerambursabile pentru centre de zi, locuințe protejate, locuințe incluzive etc. De asemenea, s-a discutat și despre proiectul de lege privind prevenirea separării copilului de familia naturală care de fapt, întărește rolul familiei, autorității locale  și a comunității în prevenirea instituționalizării copiilor din familiile aflate în situație de risc”, transmit organizatorii proiectului.

La finalul fiecărei întâlniri a avut loc o sesiune de întrebări la care au răspuns specialiștii din cadrul DGASPC Suceava. Discuțiile s-au concentrat pe profesia de asistent personal profesionist, pe finanțarea serviciilor sociale, nevoile comunităților, obligațiile familiilor beneficiarilor, dar și pe situațiile de urgență și modul în care pot fi soluționate.

Conform caledarului campaniei, următoarele evenimente de porți deschise vor fi dedicate serviciilor pentru copii, în perioada 29 mai- 1 iunie 2023.

Articole Similare

Back to top button