Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteFilmeStiri Locale

Festivalul Filmului European revine la Gura Humorului, între 19 și 21 mai

După o pauză de 6 ani, Festivalul Filmului European revine în Gura Humorului, cu o serie de 7 filme difuzate în regim de intrare gratuită.

Ediția locală FFE – Gura Humorului 2023 debutează vineri, 19 mai 2023, la ora 19:00, la Casa de Cultură, cu un film românesc, Apropierea (în regia lui Botond Püsök), urmând a se derula până duminică seară.

La Gala specială de deschidere de vineri vor lua cuvântul Marius Ioan Ursaciuc – primarul orașului Gura Humorului, Laurențiu Damian – președintele Uniunii Cineaștilor, Mihai Mardare – coordonator programe culturale, Ovidiu Lazăr – regizor de teatru și Adina Nicolescu – Șef Serviciu EUNIC, Institutul Cultural Român.

Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Parteneri ai ediției de la Gura Humorului sunt: Primăria Gura Humorului, Asociația Cine Cultura și  Centrul Cultural Gura Humorului.

„Știm că publicul din Gura Humorului este receptiv la film și „antrenat” de „Toamna la Voroneț”, un festival cu o istorie atât de îndelungată. De aceea revenim în 2023 cu filme europene variate, dar, mai ales, relevante pentru timpurile noastre, oferind cinefililor prilejul întâlnirii cu bogăția și diversitatea cinematografiei continentului nostru. Festivalul Filmului European s-a născut acum 27 de ani, din dorința de a marca Ziua Europei, și, de atunci, în fiecare an, invită publicul să vină la cinema să sărbătorească împreună valorile europene”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

FFE a început pe 9 mai la Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023, și și-a continuat călătoria cu edițiile din Oravița și București. În această săptămână Festivalul ajunge, de asemenea, la Botoșani (Cinema Unirea, 18-21 mai) și la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu”, 18-20 mai).

Aducem în fața spectatorilor producții cât se poate de recente, premiate la cele mai importante festivaluri internaționale. Ne înclinăm în fața măreției naturii (Povestea uriașilor adormiți – r: Marko Röhr). Suntem martori într-un proces de vindecare și de reconstrucție a unei vieți noi și sigure (Apropierea – r: Botond Püsök), dar și ai fragilității relațiilor de familie (Iubirea nu e o portocală – r: Otilia Babara și Stepa – r: Ali Özel). Punem în balanță justiția și politicul și ne gândim ce putem face noi ca ea să atârne în direcția potrivită (Burning Days – r: Emin Alper). Descoperim speranța (Femeia pe acoperiș – r: Anna Jadowska) și redescoperim desfătarea pe care o poți regăsi doar în provocare (Will-o’-the-Wisp – r: João Pedro Rodrigues). Mergând la filme, ne regăsim pe noi înșine”, a declarat Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE.

Cu sprijinul Biroului Parlamentului European în România, organizatorii aduc la Gura Humorului două dintre cele cinci filme nominalizate pentru Premiul Publicului LUX, competiție care pune în lumină filme atașate valorilor Uniunii Europene și care abordează probleme sociale actuale. Premiul LUX este acordat de către Parlamentul European și European Film Academy, în parteneriat cu Comisia Europeană și Europa Cinemas, iar filmul câștigător va fi anunțat în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 14 iunie 2023 la sediul Parlamentului European de la Strasbourg.

Continuă tradiția de a avea ca ambasador al Festivalului un tânăr regizor care propune o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediu cinematografiei. Anul acesta, ambasadoare este regizoarea Teodora Ana Mihai, al cărei documentar (Waiting for August) a fost câștigător la Karlovy Vary și Hot Docs în 2014 și al cărei prim lungmetraj, La Civil, a fost premiat la Cannes în 2021, în secțiunea Un Certain Regard cu Prix de l’Audace.

„Cum ar fi dacă timpul ar trece mai repede, iar rezultatul ar putea fi controlat? Spotul ediției 27 a Festivalului Filmului European explorează acest scenariu distopic, în care filmele nu se mai vizionează, ci se implantează, iar cinemaul devine o experiență în întregime senzorială”, a declarat Teodora Ana Mihai, regizoarea spotului ediției 27.FFE.

Programul FFE în Gura Humorului: Casa de Cultură, 19 – 21 mai

Vineri, 19 mai

Gala de deschidere
19:00 – Apropierea / Too close – regia Botond Püsök / România / 2022 / 85 minute (documentar)

Sâmbătă, 20 mai

16:00 – Povestea uriașilor adormiți / Tale of the Sleeping Giants / Tunturin tarina – regia Marko Röhr / Finlanda / 2021 / 77 minute (documentar)
17:30 – Burning Days / Kurak Günler – regia Emin Alper / Turcia, Franța, Germania, Olanda, Grecia, Croația / 2022 / 129 minute (thriller, 15+)
20:00 – Iubirea nu e o portocală / Love is not an Orange – regia Otilia Babara / Republica Moldova, Franța, Olanda, Belgia / 2023 / 73 minute (documentar)

Duminică, 21 mai

16:00 – Stepa / Bokzir – regia Regia Ali Özel / Turcia / 2019 / 87 minute
18:00 – Femeia pe acoperiș / Woman on the Roof / Kobieta na dachu – regia Anna Jadowska / Polonia, Franța, Suedia / 2022 / 95 minute
20:00 – Will-o’-the-Wisp / Fogo-Fátuo – regia João Pedro Rodrigues / Portugalia, Franța / 2022 / 67 minute

Articole Similare

Back to top button