AdministratieArticole GeneraleComunicate de presaPoliticStiriStiri Nationale

Deputatul Gheorghe Șoldan, inițiator al legii Lanțului Scurt de Aprovizionare: „România are oameni gospodari, iar statul român are obligația să-i sprijine!”

Deputatul PSD Gheorghe Șoldan a anunțat miercuri, 17 mai 2023, că, alături de alți parlamentari, este inițiatorul proiectului de lege Lanțul Scurt de Aprovizionare. Acesta prevede ca persoanele juridice de drept public și privat cu capital de stat să aibă obligația de a achiziționa alimente de la producătorii locali.

Lanțurile scurte de aprovizionare cu alimente înseamnă vânzarea directă de la fermier la beneficiar prin reducerea intermediarilor și, implicit, a prețului de achiziție. Astfel, spitale, universități, școli preuniversitare, unități militare sau magazinele alimentare vor achiziționa minimum 50% din alimente de la producătorii locali.

Proiectul a trecut de Senat și se află în prezent în analiză la comisiile permanente ale Camerei Deputaților, urmând să intre în dezbatere în perioada următoare. La începutul acestei săptămâni, Comisia Economică a acordat aviz favorabil inițiativei.

„Să luăm următorul exemplu: dacă o cantină din municipiul Suceava dorește să se aprovizioneze cu ouă, roșii, carne, cartofi, lapte etc., aceasta va trebui să caute produsele la producători din zonă.

În acest mod, instituțiile publice sunt aprovizionate cu produse agroalimentare proaspete, de calitate, producătorii locali au o nouă piață de desfacere, este susținută economia locală, iar gradul de poluare se reduce, pentru că și distanța dintre producător și beneficiar este mai mică. Potrivit specialiștilor, vorbim de o piață de aproximativ 2 miliarde de EURO la nivel național, la care producătorii români vor avea întâietate!

Cert este că România are oameni gospodari, iar statul român are obligația să-i sprijine!”, a declarat Gheorghe Șoldan.

De asemenea, deputatul a precizat că va susține proiectele care vin în sprijinul fermierilor și producătorilor locali.

Articole Similare

Back to top button