Aproape 9 din 10 români din mediul urban au auzit de redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit (Formularul 230), dar mai puțin de jumătate dintre ei declară că folosesc această facilitate în mod recurent (47%) – arată un studiu realizat pro bono de Daedalus Online pentru Dăruiește Viață. 25 mai este termenul în care românii pot opta pentru redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit către un ONG.
Printre principalele motive enumerate pentru necompletarea Formularului 230 se numără opțiunile: nu am știut ce ONG să aleg – 23%, nu știu cum se face acest lucru – 15% și nu am avut timp/nu am fost pe fază – 15%. Datele fac parte dintr-un studiu menit să înțeleagă comportamentul românilor privind donațiile și sunt relevante pentru mediul urban, pentru persoane cu vârsta în intervalul 18-65 de ani.
Același studiu arată că principalele domenii către care s-ar îndrepta oamenii pentru donații sunt: sănătatea (32%), ajutorarea copiilor orfani și/sau a bătrânilor singuri (27%), îmbunătățirea educației copiilor (14%) și protecția animalelor (12%).
„Oamenii încep să înțeleagă că redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit este o modalitate elegantă și, de ce nu, convenabilă de a dona către ONG-uri. Către cei care fac lucrurile să se întâmple în România, fie că vorbim despre Dăruiește Viață, fie că vorbim despre alte ONG-uri din domeniul protecției sociale, educației etc. Vedem, de altfel, că există doar un procent infim, de 3%, dintre cei care nu completează Formularul 230, care cred că e mai bine ca acești bani să meargă la bugetul de stat”, declară Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruiește Viață.
Topul trei al metodelor prin care românii ar dona către ONG-uri cuprinde: redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit (58%), transferul bancar (34%) și SMS (31%).
„De multe ori primim acest feedback – dacă ar fi la fel de simplu și la stat cum este la voi. Pe www.daruiesteviata.ro oamenii pot completa în doar 3 minute Formularul 230 pentru redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit. Au nevoie doar de buletin. De restul ne ocupăm noi. Cu fondurile strânse Dăruiește Viață construiește și reconstruiește secții, spitale și speranțe. Cei 3,5% din impozitul tău pe venit înseamnă o șansă în plus pentru copiii cu boli grave care se vor trata în Spitalul pe care l-am construit împreună, înseamnă training pentru cadrele medicale și condiții decente de tratament”, menționează Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață.
Studiul mai arată că ceea ce i-ar convinge cel mai mult pe oameni să doneze către o organizație non-guvernamentală ar fi rezultatele reale ale proiectelor sale (60%), destinația fondurilor către copii (41%) și transparența în folosirea fondurilor strânse (36%).