Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteFilmeStiri Locale

„Caravana filmului românesc – Cartea și filmul” revine la Gura Humorului

„Caravana filmului românesc” revine în orașul Gura Humorului. Evenimentul este organizat de Primăria Gura Humorului, prin Centrul Cultural Gura Humorului, și Uniunea Cineaștilor, în parteneriat cu Asociația CineCultura. Proiecțiile vor avea loc la Casa de Cultură Gura Humorului, în perioada 18 – 19 mai 2023, iar accesul publicului este gratuit.

Scopul Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul, proiect aflat la a X-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naționale și cineaștilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. Proiectul aduce cinematografia autohtonă românesc în atenția spectatorilor, promovând-o într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu și succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din țară, în diverse locații. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei și ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

Programul Caravanei filmului românesc la Gura Humorului, în perioada 18-19 mai

  • Joi, 18 mai, ora 09:00

„MAMA”
Regia: Elisabeta Bostan
Scenariul: Vasilica Istrate
Cu: Liudmila Gurchenko, Mihail Boiarski, Florian Pitiș, George Mihăiță

Ați mai văzut vreodată un Lup Rock’n Roll, cu sânge de apaș? Dar un papagal cu panaș, din Zanzibar? Acum e momentul să-i vedeți și să-i bucurați pe copii (și pe cei cu suflet de copil) cu această minunată feerie muzicală, ce a fermecat multe inimioare, în cei peste treizeci de ani de când maestra filmului pentru copii, regizoarea Elisabeta Bostan, a coordonat echipele de profesioniști ce au lucrat pe platourile din București și din Moscova. Perucile fastuoase, costumele colorate, machiajele expresive, o garnitură neîntrecută de vedete întrupând povestea din lumea animalelor cu suflet și muzica încărcată de accente jucăușe și emoționale (Temistocle Popa și Gerard Bourgeois) fac din această coproducție româno-ruso-franceză o piatră prețioasă în coroana filmului din țara noastră.

Toată lumea cunoaște povestea lui Ion Creangă, Capra cu trei iezi, din care este inspirat filmul. Dar nu toți i-au auzit pe căprițe, lupi, măgăruși și un papagal cântând și dansând cu măiestrie neîntrecută, ba pe pajiște, ba în crâng, ba pe lacul înghețat. Ba la gardul casei, unde căprița Rada (frumoasa actriță Liudmila Gurcenko) îi ține piept vecinului lup Titi Suru (unduiosul Mihail Boiarski), care se arată deranjat de năzdrăvăniile copiilor căpriței. De la acest început până la finalul în care mama își recuperează copilașii răpiți prin viclenie de lup, povestea muzicală se desfășoară spectaculos, cu intervenția sătenilor, a măgărușilor (șef: George Mihăiță) și a coloratului papagal (Florian Pittiș), care aduce bucuria circului, tocmai din Zanzibar.

  • Joi, 18 mai, ora 11:00

„ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, ÎNTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI”
Regia: Sergiu Nicolaescu
Scenariul: Sergiu Nicolaescu și Anusavan Salamanian
Cu: Ioana Pacula, Vladimir Găitan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinică

Acesta este filmul cu care Sergiu Nicolaescu ar fi vrut să debuteze în lungmetraj, dar a fost împiedicat de forurile de partid ce controlau cultura, care nu au fost de acord.

Filmul prezintă un context istoric deosebit – luptele din primul război mondial, la care ia parte locotenentul Tudor Gheorghiu (Vladimir Găitan, cu vocea lui Florian Pittiș), luptător merituos, care este însă obsedat de iubirea sa pentru o soție (Joanna Pacula, cu vocea Adinei Popescu) pe care o consideră, cu intermitențe, necredincioasă. Și tocmai acest chin al incertitudinii, reflectat de regizor mai curând în latura sa faptică, decât în cea psihologică, îl conduce la neîndeplinirea unui ordin, ce-l va aduce în fața curții marțiale.

Acesta este primul rol pe care tânăra actriță poloneză Joanna Pacula l-a jucat într-un film, înainte de a deveni vedetă la Hollywood, așa că se poate spune că și-a început cariera în România.

O contribuție importantă în construirea tabloului de epocă l-au avut costumele sofisticate, create de Doina Levintza, care a obținut premiul ACIN pentru ele, dar și calitatea imaginii semnate de Nicolae Girardi, cu o lumină caldă, ca o catifea, în scenele de societate și de iubire dintre soți și cu accente întunecate în scenele de luptă, în care Sergiu Nicolaescu era maestru

  • Vineri, 19 mai, ora 10:00

PORTRET DE ARTIST – LAURENȚIU DAMIAN
Colocviu cu tema „De la cuvânt la imagine în ficțiune și documentar”
Lansarea cărții „Îngerul meu cu o aripă smulsă
Proiecție de film:
„RĂMÂNEREA”
Scenariul și regia: Laurențiu Damian
Cu: Mircea Albulescu, Șerban Ionescu, Maia Morgenstern, Dorel Vișan, George Alexandru 

Cu filmul Rămânerea (varianta în lungmetraj, din 1992, a filmului de diplomă din 1980), regizorul Laurențiu Damian își afirmă artistic una din obsesiile creatoare: o lumea rurală, pe care a cunoscut-o de copil și care a pus, într-un fel, fundația pentru preocupările creatoare de mai târziu.

Pavel (Dan Condurache), cel din urmă supraviețuitor al unei familii risipite de vremi, revine la origini, în satul de la malul Dunării, unde totul a rămas încremenit în părăsire. Iar întâlnirea acestui alter ego al regizorului-scenarist, cu lumea mitică a copilăriei este o plăsmuire, căci bate vântul prin satul dunărean uitat de lume și de Dumnezeu.

Ghidați cu atenție de tânărul (pe atunci) regizor, mari actori întruchipează personajele din această lume luată de vânt, o umanitate pierdută, pentru care nici preotul nu mai simte nevoia să se roage: Maia Morgenstern, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Mircea Albulescu sau Leopoldina Bălănuță.

O melancolie profundă pare să fi pus stăpânire pe sufletul regizorului-scriitor. De aceea nu e de mirare că ultimul său volum, intitulat Îngerul meu cu o aripă smulsă, este lansat în cadrul Caravanei filmului românesc, unde autorul va oferi și autografe.

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) și Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel național, prin cele două secțiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naționale și Cartea și filmul.

În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de orașe, având un număr aproximativ de 200.000 de spectatori și consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală și națională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică și tehnică de excepție, sunetul și imaginea fiind refăcute.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF – Arhiva Naţională de Filme;

Parteneri media: All About Romanian Cinema  – AaRC, România pozitivă, Agenţia de Carte, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, GoNEXT, BizPLUS, Cinefan, Roportal, Cinefilia,  Comunicate de afaceri, boio.ro. 

Parteneri media locali și zonali: TVR IAȘI, Radio România Iași, Impact FM, Radio AS, Monitorul de Suceava.

Articole Similare

Back to top button