Articole GeneraleCulturaEvenimenteFilmeStiri Locale

Festivalul Filmului European revine la Gura Humorului, între 19 și 21 mai

Festivalul Filmului European (FFE) revine la Gura Humorului. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu Primăria Orașului Gura Humorului.

Festivalul se desfășoară timp de 3 zile, între 19 și 21 mai, la Casa de Cultură Gura Humorului. FFE vine cu o selecție de 7 filme europene, curatoriată de Cătălin Olaru, directorul artistic al acestei ediții.

„Comunitatea din jurul Festivalului Filmului European se lărgește an de an și devine din ce în ce mai exigentă, ceea ce ne provoacă să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor sale. După ce vom lansa mâine Festivalul la Timișoara, de Ziua Europei, vom explora interesul pentru film european al publicului din orașe în care FFE ajunge pentru prima dată, cum ar fi Oravița, Botoșani și Curtea de Argeș, și vom reveni la Gura Humorului. Am pregătit, împreună cu ambasadele statelor europene și centrele lor culturale, o selecție de filme și un pachet de evenimente conexe care vorbesc despre valorile noastre comune”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Programul evenimentului

VINERI, 19 mai 
GALA DE DESCHIDERE
19:00 – Apropierea / Too close – regia Botond Püsök / România / 2022 / 85 minute (documentar)
Filmul spune povestea Andreei, care construiește de una singură o viață nouă și sigură pentru cei doi copii ai ei, după ce fostul partener de viață a fost condamnat și încarcerat pentru abuz sexual asupra fetiței sale. Cu toate acestea, eforturile ei sunt constant puse la încercare de mica și conservatoarea comunitate din Transilvania în care trăiește. Când află vestea că bărbatul va fi eliberat înainte de termen, Andrea este nevoită să lupte împotriva mentalității comunității în care trăiește, pentru a-și proteja copiii și pentru a se vindeca de traumele trecutului.

SÂMBĂTĂ, 20 mai
16:00 – Povestea uriașilor adormiți / Tale of the Sleeping Giants / Tunturin tarina – regia Marko Röhr / Finlanda / 2021 / 77 minute (documentar)
Povestea uriașilor adormiți pleacă de la un mit străvechi, despre ceva ce a avut loc cu miliarde de ani în urmă, în epoca în care au fost creați primii munți de pe Pământ, martori ai originii lumii și aicatastrofelor de la începuturile lumii. Încet, munții s-au mutat mult în nord cu plăcile tectonice. De-a lungul anilor, vârfurile munților s-au erodat și rădăcinile străvechi au ieșit la suprafață. Aceste rădăcini sunt marile fjelluri din Laponia – cei mai vechi munți din lume – care arată ca niște uriași adormiți.

17:30 – Burning Days / Kurak Günler – regia Emin Alper / Turcia, Franța, Germania, Olanda, Grecia, Croația / 2022 / 129 minute (thriller, 15+)
Emre, un procuror tânăr și conștiincios, tocmai a fost detașat într-un oraș mic afectat de conflicte legate de alimentarea cu apă și de scandaluri politice. La început este primit călduros, dar apoi este antrenat din ce în ce mai mult în interacțiuni tensionate și implicat în politica locală, împotriva dorinței sale. Atunci când Emre se împrietenește cu proprietarul ziarului local, presiunea crește în urma unor zvonuri scandaloase.

20:00 – Iubirea nu e o portocală / Love is not an Orange – regia Otilia Babara / Republica Moldova, Franța, Olanda, Belgia / 2023 / 73 minute (documentar)
În anii ‘90, femeile din Moldova au început să plece în străinătate ca să-și poată întreține familia. Treptat, timpul și distanța iau forma pachetelor care trec granița: mamele trimiteau cutii cu mâncare și cadouri la care puteai doar visa în acele vremuri și primeau în schimb casete video cu copiii lor. Folosind doar imagini de arhivă („brutul” a constat în peste 100 de ore de filmare), regizoarea surprinde fragilitatea unor legături de familie prin ochii unei generații de mame și fiice obligate să trăiască singure, o generație forțată de istorie să facă trecerea de la comunism la capitalism.

DUMINICĂ, 21 mai
16:00 – Stepa / Bokzir – regia Regia Ali Özel / Turcia / 2019 / 87 minute
Un proiect de baraj în derulare necesită evacuarea satului în care locuiesc Ahmet și nepoții săi. Dar Ahmet, a cărui lume se învârte în jurul casei și a grădinii în care este îngropată soția sa, refuză să se mute într-o casă nouă, în ciuda insistențelor nepoților săi.

18:00 – Femeia pe acoperiș / Woman on the Roof / Kobieta na dachu – regia Anna Jadowska / Polonia, Franța, Suedia / 2022 / 95 minute
Mira, o femeie de 60 de ani, pare să aibă o viață normală. Într-o dimineață ca oricare alta, se trezește devreme, pune hainele familiei la uscat, cumpără mâncare pentru pește și jefuiește o bancă cu un cuțit de bucătărie. Curând, descoperă că nevoia ei de bani este depășită doar de nevoia de iubire.

20:00 – Will-o’-the-Wisp / Fogo-Fátuo – regia João Pedro Rodrigues / Portugalia, Franța / 2022 / 67 minute
Pe patul de moarte, Alteța Sa Regală Alfredo, Rege fără coroană, este proiectat în amintirile îndepărtate din timpul tinereții, când visa să devină pompier. Întâlnirea cu instructorul-pompier Afonso deschide un nou capitol în viața celor doi tineri cufundați în dragoste și dorință și în voința de schimbare.

Intrarea la proiecții este liberă. Detalii pe http://www.ffe.ro.

Articole Similare

Back to top button