Articole GeneraleComunicate de presaCulturaFilmeStiri Nationale

„E pericoloso sporgersi”, unul dintre cele mai bune filme românești ale tuturor timpurilor, intră din nou în cinematografe

E pericoloso sporgersi”, filmul de debut al regizorului Nae Caranfil, intră din nou în cinematografele din toată țara, la 30 de ani de la premieră. Comedia de dragoste lansată în secțiunea Quinzaine des réalisateurs la Festivalul de Film de la Cannes din 1993 va putea fi urmărită pe marele ecran în variantă restaurată digital, începând cu 19 mai 2023.

Cu o structură inovatoare pentru cinematografia română din acel moment și cu interpretări remarcabile ale unor actori precum Marius Stănescu, Natalie Bonifay și Florin Călinescu, filmul își păstrează și astăzi prospețimea și umorul.

Filmul, care a deschis o nouă epocă în cinematografia autohtonă, este compus din trei părți care narează aceeași poveste din punctul de vedere a trei personaje diferite: o studentă, un soldat și un actor de teatru. Acțiunea se petrece într-un oraș de provincie din România la începutul anilor ’80. Destinele celor trei se lovesc, schimbând ideile fiecăruia despre carieră, politică și dragoste.

Din distribuția filmului mai fac parte actorii George Alexandru, Marius Florea Vizante și Magda Catone. Regia și scenariul sunt semnate de Nae Caranfil

Nae Caranfil a apărut ca o tornadă, ca o promisiune a unui nou val care n-avea să se concretizeze decât mulți ani mai târziu. E pericoloso sporgersi se întorcea și el în România lui Ceaușescu, dar o făcea cu tandrețe și sprijinindu-se pe o poveste solidă, trecută prin filtrul unei experiențe personale, în care elementele de recuzită predecembristă sunt folosite cu maximum de efect”, scria Mihai Chirilov pentru revista Re:Publik, în 2005.

E pericoloso sporgersi a câștigat Premiul criticii la Festivalul Internațional de Film de la Montpellier, Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Bratislava și Premiul special al juriului la Festivalul de Film de la La Baule.

E pericoloso sporgersi este distribuit de Transilvania Film.

Mai multe detalii despre filmele distribuite de TRANSILVANIA FILM:
https://www.facebook.com/TransilvaniaFilm
https://www.instagram.com/transilvaniafilm/

Articole Similare

Back to top button