AdministratieArticole GeneraleInternePoliticStiri Nationale

Un proiect de lege care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României a fost depus în Parlament

Deputatul Tudor Benga a anunțat miercuri, 3 mai 2023, că a depus în Parlament un proiect de lege care are în vedere reoganizarea administrativ-teritorială a României. Acesta declară că inițiativa sa urmărește trei puncte principale: comasarea județelor, pragurile minime de populație în comune și orașe, dar și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate.

„E un subiect la care lucrez de multă vreme si care are foarte multe tehnicalitati însă care sub o formă sau alta trebuie să intre odată și odată în dezbaterea oficială a legislativului”, transmite deputatul USR. Acesta precizează, de asemenea, că problema reformei teritoriale este una foarte sensibilă și acuză partidele aflate la guvernare că evită acest proiect național: „Și tocmai fiindcă actuala coaliție fuge de dezbaterea parlamentară a tuturor temelor mari de reformă a statului cred că e necesar aducem aceste teme în circuitul legislativ pentru a vedea exact și pozițiile CES-ului și ale CL-ului și ale Guvernului și ale partidelor și ale tuturor actorilor instituționali implicați.

Tudor Benga afirmă că viziunea pe care o propune respectă identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice, fluxurile umane, economice și logistice ale României. Proiectul inițiat presupune comasarea județelor, astfel încât numărul acestora să se reducă la 12. În plus, pragurile minime de locuitori ar urma să fie de 5.000, în cazul comunelor, și 10.000, pentru orașe.

„Așa cum am spus-o de nenumărate ori, consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritorială este una dintre cele mai importante”, adaugă parlamentarul.

Inițiativa legislativă apare după ce, în luna aprilie, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a cerut autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării, prin adoptarea unor măsuri ca:

  • reducerea numărului de județe, de la 41 (plus București) la 15;
  • redefinirea noțiunii de comună, ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori;
  • redefinirea noțiunii de oraș, ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
  • regruparea instituțiilor publice.

Articole Similare

Back to top button