Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiri Nationale

Asociația Institutul Bucovina anunță demararea campaniei naționale de informare și conștientizare privind traficul de copii

În această săptămână a demarat campania națională de informare și conștientizare privind traficul de persoane în rândul copiilor și tinerilor aflați în centre de zi, centre de plasament în regim rezidențial și/ sau centre de plasament în regim de urgență sau aflați în plasament la asistenți maternali profesioniști.

Proiectul se adresează unui număr de 600 beneficiari, cu vârstă între 8-18 ani, din județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galați, Suceava, Botoșani, Neamț, Bistrița, Maramureș, Prahova, Buzău, Alba, Sălaj, Satu Mare, Mureș, Cluj, Giurgiu și municipiul București. 

Campania se derulează în perioada aprilie-iunie 2023. În această perioadă, o echipă de specialiști va străbate țara oferind informații privind sclavia modernă a copiilor, traficul de minori, redată prin povești și teatru. Sunt programate și sesiuni de discuții asupra problematicii traficului de copii, cauzele, efectele, modul de recrutare și metodele de evitare. Campania va consta și în organizarea unui concurs de mesaje la care vor participa copiii din sistemul de protecție din cele 20 de județe. Înscrierile se vor realiza pe parcursul lunii mai, câștigătorii fiind anunțați pe 1 iunie 2023.

Acest demers este inclus în cadrul proiectului „PACT.Co- Prevenire, Advocacy și Conștientizare împotriva Traficului de Copii”, implementat de către Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB).

În cadrul primei sesiuni de informare și conștientizare în privința traficului de minori, desfășurată pe 20 aprilie, judecătorul Cristi Danileț, militant pentru educația juridică a copiilor, s-a întâlnit cu 30 de copii din sistemul de protecție din cadrul DGASPC Alba.

Au fost abordate aspecte privind traficul de persoane din mediul fizic și online, necesitatea de a bloca hărțuitorii și de a-i raporta la organele legii. Sesiunea a fost una interactivă, copiii din sistemul de protecție din cadrul DGASPC Alba adresând numeroase întrebări. Alături de copii, au fost reprezentanții DGASPC Alba care s-au implicat atât în această activitate de informare.

Următoarea întâlnire a lui Cristi Danileț cu copiii din sistemul de protecție va avea loc pe 29 aprilie 2023, la DGASPC Satu Mare.

„Campania se desfășoară în contextul în care, potrivit datelor Comisiei Europene, în 2021 România și Bulgaria ocupă primele locuri la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce privește numărul de victime. Potrivit Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în anul 2021, 56% dintre victimele înregistrate oficial sunt copii, cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani. Fetele sunt cele mai afectate (90%), forma principală de exploatare fiind cea sexuală.

Potrivit Raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind situația cazurilor copiilor dispăruți din 2020, Inspectoratul General al Poliției Române declara că, în urma statisticilor realizate de instituție, 40% din cazurile de minori dispăruți provin din sistemul de protecție, în majoritatea situațiilor fiind vorba de trafic de minori”, transmit reprezentanții Asociației Institutul Bucovina.

Acest demers se desfășoară în cadrul proiectului PACT.CO- Prevenire, Advocacy, Conștientizare împotriva Traficului de Copii, derulat de Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este îmbunătățirea serviciilor acordate victimelor traficului de minori prin acțiuni de watchdog, de advocacy pentru modificarea cadrului de politici publice la nivel național și regional, de conștientizare a victimelor/potențiale victime, de pregătire a profesioniștilor din sistemul de protecție a copilului.

Articole Similare

Back to top button