
A doua ediție a Concursului Internațional de Interpretare Pianistică „Bucovina Muzicală” se va desfășura la Rădăuți și Horodnic de Sus, în perioada 28-30 aprilie 2023. În acest an, evenimentul este dedicat omagierii compozitorului Ciprian Porumbescu.
Concursul cuprinde trei secțiuni – concurenți care studiază în instituțiile de specialitate, în regim privat și concurenți care studiază disciplina pian complementa. De asemenea, participanții vor fi repartizați în una dintre cele 14 categorii de vârstă, care reunesc elevi și studenți cu vârsta cuprinsă între 6 și 25 de ani.
Deschiderea Concursului Internațional de Interpretare pianistică ,,Bucovina Muzicală” va avea loc vineri, 28 aprilie 2023, de la ora 17:00, la Casa de Cultură Sf. Ioan Gură de Aur din Horodnic de Sus. Sâmbătă, la Casa de Cultură din Rădăuți și la Casa de Cultură din Horodnic de Sus vor avea loc probele de concurs. În aceeași seară, începând cu ora 19:00, va avea loc, la Rădăuți, recitalul laureatei care a obținut marele premiu al primei ediții, Sofia CHERECHEȘ. Gala laureaților va avea loc duminică, 30 aprilie, de la ora 17:00, la Casa de Cultură din Rădăuți.
Organizatorii manifestării sunt Primăria Municipiului Rădăuți, Casa de Cultură Rădăuți, Primăria Comunei Horodnic de Sus și Asociația Klavier ART, având ca parteneri culturali Școala Gimnazială „Iulian Vesper” din Horodnic de Sus, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, Protopopiatul Rădăuți și Muzeul Național „George Enescu” București. Ediția din 2023 a evenimentului este sponsorizată de SC OLINT COM SRL, MARELVI IMPEX SRL, SC KILLER SRL, Atlantis Gold, Petrol Euro Tehnic, GoblenArt și SC ZADA PRODCOM SRL.
Directorul concursului este Ovidiu FOCA, iar directori artistici sunt prof. dr. Corina RĂDUCANU și prof. Teodora Adriana IFTIMIU.
Juriul concursului este alcătuit din personalități de seamă ale muzicii clasice din țară și de peste hotare.
La secțiunea dedicată celor care studiază pianul în instituțiile de specialitate, prestațiile participanților vor fi notate de prof. Gabriela STEPAN (Colegiul Național de Muzică George Enescu București) – președinta de onoare a juriului, prof. univ. dr. Verona MAIER (prorector la Universitatea Națională de Muzică București) – președinta juriului, lector univ. dr. Andrei ENOIU-PÂNZARIU (prodecan la Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași), asist. univ. dr. Elena TUREA (Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău), Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU (Asociația Klavier ART).
La secțiunea concurenților care studiază în regim privat și disciplina pian complementar, juriul este format din prof. Loredana BALTAZAR (Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București) – președinta juriului, prof. Adriana Teodora IFTIMIU (Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu Suceava) și prof. dr. Amalia SZÜKS BLĂNARU (Școala Gimnazială Vaskertes Gheorgheni).
Premiile celei de-a doua ediții a concursului însumează peste 15.000 lei, iar ocupanții primelor poziții în clasamentul fiecărei categorii vor primi trofee, diplome și premii în bani. Muzeul Național George Enescu oferă laureaților premii speciale pentru interpretarea lucrărilor muzicale românești, în Anul Ciprian Porumbescu.
