Articole GeneraleASpriație la lecturăCulturaStiriStiri Nationale

Romanul „Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu a câștigat premiul Los Angeles Times pentru ficțiune

Romanul „Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu, în traducerea lui Sean Cotter, a câștigat premiul Los Angeles Times pentru ficțiune, unul dintre cele mai prestigioase și de notorietate premii din SUA.

„Capodopera lui Mircea Cărtărescu, Solenoid, este genul de text literar uimitor, ale cărui nenumărate calități reies din orice fragment, ales la întâmplare. Ancorat în mediul comunist al Bucureștiului anilor 1970 și începutul anilor 1980, naratorul acestui anti-roman este un profesor la o școală oarecare ce, prin intermediul mitului, basmului, visului, halucinației și povestirii realiste, își scurtează copilăria și tinerețea, locul de muncă și colegii și, ei bine, întregul univers.

O operă literară de o asemenea densitate (și mărime) e o provocare serioasă pentru orice traducător, însă Sean Cotter se ridică la înălțimea originalului”, și-a motivat juriul decizia.

Mircea Cărtărescu este primul scriitor român recompensat cu această distincție. Autorul a mulțumit editorului său din SUA și juriului. „Mulțumesc, Will Evans, mulțumesc, Sean Cotter, mulțumesc juriului Los Angeles Times Book Prize! Mulțumesc Institutului Cultural Român din New York pentru recentul turneu american! Încă nu-mi vine să cred că Solenoid a câștigat acest premiu, unul dintre cele mai importante din SUA”, a declarat Mircea Cărtărescu.

Ceremonia de decernare a acestor premii în literatură precedă Festivalul Cărții Los Angeles Times, cel mai mare festival literar și cultural din Statele Unite ale Americii, care reunește anual peste 500 de scriitori, muzicieni, artiști și aproximativ 150.000 de participanți.

Articole Similare

Back to top button