Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiri Locale

Intervenție chirurgicală ortopedică dificilă, realizată în premieră la Spitalul Județean Suceava

Miercuri, 19 aprilie 2023, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-a desfășurat o nouă intervenție în premieră, facilitată de aparatura modernă de care dispune unitatea medicală și de pregătirea personalului. Astfel, s-a realizat o intervenție chirurgicală ortopedică complexă ce a necesitat și utilizarea, în premieră pentru județul Suceava, a unui aparat de tip „cell-saver” pentru auto-transfuzie.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 41 de ani cu obezitate morbidă (aproximativ 240 de kg), a fost implicat într-un accident rutier în urmă cu două săptămâni. În urma investigațiilor efectuate în Unitatea de Primiri Urgențe a fost identificată o fractură la nivelul șoldului stâng care necesita să fie operată. Conform purtătorului de cuvânt al SJU Suceava, dr. Dan Teodorovici, bărbatul prezenta o fractură de cotil stâng cu deplasare mare, echivalentă cu o separare a articulației șoldului. „A fost o adevărată provocare pentru personalul medical întrucât intervenția a necesitat pat special, masă operatorie specială, au fost folosite cele mai mari instrumente și chiar și așa am fost la limita tehnologiei. De asemenea, investigațiile imagistice s-au efectuat cu dificultate datorită circumferinței abdominale a pacientului, care nu permitea trecerea prin scanerul computer tomografului”, precizează dr. Dan Teodorovici.

Intervenția a durat aproximativ 6 ore. Numai instalarea pacientului pe masa de operație a durat 45 de minute și s-a realizat cu ajutorul a 7 persoane. Reprezentanții spitalului relatează că riscul de sângerare masivă la un astfel de pacient este ridicat, astfel încât echipa ATI a hotărât folosirea, în premieră, a unui dispozitiv de tip „cell-saver”, aflat în dotarea spitalului. În acest mod a fost posibilă recuperarea unei părți din sângele pierdut intraoperator și transfuzarea înapoi pacientului. În timpul operației, s-au pierdut aproximativ 3 litri de sânge, din care s-a reușit recuperarea, procesarea și transfuzarea a aproximativ 1 litru concentrat eritrocitar.

„Evoluția pacientului a fost favorabilă până în acest moment, dar este necesară supravegherea lui în continuare, întrucât riscul de a dezvolta complicații majore este ridicat. Este pacientul cu greutatea cea mai mare operat până acum în secția de ortopedie a SJUSV”, adaugă purtătorul de cuvânt al unității medicale.

Echipa operatorie a fost formată din medicii ortopezi dr. Marius Grămadă, dr. Ciprian Puha, dr. Rareș Voinea, medicii anesteziști dr. Adrian Vasilcovici, dr. Dorin Stănescu, asistenții medicali Panciuc Dana și Jureschi Anca.

Articole Similare

Back to top button