Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteStiri Locale

Muzeul Național al Bucovinei vernisează expoziția „Auzului meu vei da bucurie”, a pictorului Horea Paștina

Vineri, 7 aprilie 2023, începând cu ora 13:00, la Muzeul Național al Bucovinei, va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Auzului meu vei da bucurie” a maestrului Horea Paștina.

Evenimentul se va desfășura în Galeria cu Bolți a Muzeului de Istorie din Suceava, în prezența autorului lucrărilor expuse. Cu acest prilej, criticul de artă Oliv Mircea va susține o conferință despre semnificațiile și implicațiile operei pictorului Horea Paștina.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 7 aprilie – 4 iunie 2023 și face parte din programul „Paștele în Bucovina”, fiind gândită în rezonanță cu evenimentele liturgice asociate sărbătorii Învierii Domnului.

„Într-o expoziție cu simbolistică profund creștină, Horea Paștina pictează LUMINA; uneori lumina lasă loc unor energii create care permit să se întrezărească întruparea unor forme geometrice sacre ce cuprind sau compun spații cu rol ritual… Toate cele ce se lasă văzute au o simetrie ce tinde spre perfecțiune, păstrând privitorul în lumea misterului”, scrie, în albumul-catalog ce va fi lansat cu ocazia vernisajului, Constantin-Emil Ursu, directorul general al Muzeului Național al Bucovinei.

De asemenea, criticul Oliv Mircea scrie în catalogul-album al evenimentului: „… în această etalare de lucrări pe care o face acum în expozițiile sale din ultimii ani, Horea Paștina ne vorbește despre o lumină esențială, o lumină care … indică drumul spre centru. … Dacă acceptăm că discursul său este monologic și totodată provocator dialogic, atunci acceptăm și că pictorul este în aceeași măsură și teolog și mistic și că oferă mult mai mult decât mintea și sufletul privitorului poate primi.”

Articole Similare

Back to top button