Articole GeneraleComunicate de presaEvenimenteStiri Locale

Peste 50 de evenimente locale se desfășoară în Țara Dornelor, pe parcursul anului 2023

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) anunță că, după un an de reașezări post-pandemice, destinația oferă, din nou, o varietate de experiențe locale valoroase. Cele peste 50 de evenimente pregătite de organizatori pun în lumină tradițiile și obiceiurile multiculturale ale comunităților din această zonă. Spiritul de aventură este și el încurajat în cadrul competițiilor sportive, de alergare, pe două roți, pe schiuri sau placă de snowboard, dar și în activitățile cu pluta și barca pe râurile Dorna și Bistrița.

Oaspeții și localnicii vor regăsi gustul copilăriei în farfurie, frumusețea meșteșugului, a portului popular și a unor obiceiuri străvechi, în cadrul unor evenimente cu tradiție, cum sunt Festivalul Național al Ouălor Încondeiate și Săptămâna plutăritului – la Ciocănești, Ziua Internațională a Iei… „Povestea continuă” și Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Iarnă „PORNIȚI PLUGUL, FEȚI FRUMOȘI! ” – la Vatra Dornei, Festivalul Național „Flori de pe Dorna” – la Poiana Stampei, Sărbătoarea bujorului de munte – la Șaru Dornei; Festivalul fructelor de pădure – la Coșna; Expoziția de ouă încondeiate de la Dorna Candrenilor, Festivalul Șezătorii la Panaci. Experiențele vor fi completate cu dans, cântec și voie bună la zilele comunelor Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Panaci și Dorna Candrenilor.

Amatorii de mișcare, munte și adrenalină au la dispoziție, pe parcursul anului, competiții de mountain-bike, cicloturism și alergare montană, concursuri de ski și snowboard, dar și întreceri nautice. Printre acestea se numără Unde-i Ursul? – munții Giumalău, Haita Challenge Weekend – munții Călimani, Bikeappy – Tărâmul Izvoarelor de la Panaci și Dorna Kayak Fest – la Vatra Dornei.

Municipiul Vatra Dornei găzduiește și în 2023 manifestări ample, cu puternice accente culturale, menite să destindă publicul larg prin spectacole de teatru, muzică și film și diverse competiții pentru copii și tineri.

Noutățile anului vin de la tinerii comunei Panaci, care au obținut titlul de Sat European de Tineret 2023. Evenimentele pe care le vor organiza își propun să aducă împreună tinerii din comunitate și să îi implice în acțiuni de voluntariat pentru amenajarea și înfrumusețarea de spații verzi (New Roots), pentru crearea unor spații de relaxare pentru seri de film, folk și focuri de tabără, karaoke, concerte de muzică ușoară, concursuri, jocuri sportive și de societate (Festivalul Hai Pân’aci). Un alt eveniment important pe care Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Panaci și Organizația Tinerilor Dorneni îl pun la cale pentru începutul lunii septembrie este Summit-ul European și cel Național al Tinerilor din mediul rural. Găzduirea acestuia va transforma Țara Dornelor într-un pol atractiv pentru noile generații, orientat spre schimbare și dezvoltare comunitară cu ajutorul tinerilor.

„Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care cei cu drag de oameni, natură, muzică, tradiție, folclor și povești locale scrise la fața locului sunt invitați anul acesta în Țara Dornelor, destinația de ecoturism a Bucovinei”, transmit reprezentanții Asociației de Ecoturism Țara Dornelor.

Calendarul anual al evenimentelor a fost realizat de AETD, în cadrul proiectului „Țara Dornelor, o destinație ecoturistică înfloritoare”, finanțat prin intermediul programului „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea economică locală durabilă prin ecoturism”, un program comun al Romanian-American Foundation și al Fundației pentru Parteneriat. AETD face parte din rețeaua națională a destinațiilor ecoturistice, reunite sub egida Asociației de Ecoturism din România (AER).

Informațiile au fost oferite de organizatori, parteneri locali și autoritățile celor 10 localități din destinație: Vatra Dornei, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Iacobeni, Ciocănești, Cârlibaba, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei.

Informații actualizate cu privire la evenimentele organizate se vor regăsi pe site-ul https://taradornelor.ro/calendar-evenimente/, pe pagina de facebook Țara Dornelor și pe canalele de comunicare ale organizatorilor.

Articole Similare

Back to top button