Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiriStiri Locale

O metodă modernă pentru diagnosticul amiloidozei ereditare, disponibilă la Spitalul Județean Suceava

Scintigrafia cu difosfonați, o metodă non-invazivă inclusă în algoritmul de screening și diagnosticare a Amiloidozei cu transtiretină, se regasește în portofoliul de investigații disponibile în cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

„Amiloidoza este o boală sistemică rară, care apare atunci cand organismul nu poate descompune proteinele amiloide rezultând depunerea acestora la nivelul țesuturilor și organelor. Afectează diverse părți ale corpului și poate apărea ca o consecință normală a procesului de îmbătrânire, secundar unei patologii sau ca rezultat al unei mutații genetice ce generează anomalii în metabolismul proteic. Amiloidoza ereditară, care afectează de obicei sistemul nervos, inima și rinichii, apare cel mai des atunci când ficatul secretă o proteină anormală numită transtiretină. Este o boală progresivă, debilitantă și în ultima instanță fatală”, explică dr. Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava. De asemenea, acesta a precizat că tratamentul specific este costisitor și, pentru a putea fi administrat și decontat de Casa Națională de Sănătate, este necesară parcurgerea unor etape de diagnostic, printre care și scintigrafia cu difosfonați sau tetrofosmin.

Recent, în cadrul Centrului de diagnosticare și tratament al Amiloidozei de la Spitalul Județean de Urgență, coordonat de dr. Neagu Daniela, medic primar neurolog, împreună cu dr. Rusu Ramona, medic primar cardiolog, a fost investigat un caz de amiloidoză ereditară prin scintigrafie cu Tc99m-difosfonat. Colectivul Laboratorului de Medicină Nucleară al SJU Suceava este format din dr. Guțu Mihai – medic primar Medicină Nucleară, dr. Guțu Mihaela – medic specialist Medicină Nucleară și asistenții principali Florea Ramona, Oanea Ioana, Murariu Loredana, Iletchi Florentina.  

Articole Similare

Back to top button