Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteStiri Locale

OCCIDENT EXPRESS, prima producție în limba franceză la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” invită publicul sucevean la o nouă premieră.

Occident Express”, unul dintre cele mai importante texte ale dramaturgului Matei Vișniec, montat de regizorul Alain Timár, va avea premiera pe data de 19 martie, la ora 19:00. Aflat la Suceava pentru cea de-a doua colaborare, prima fiind în 2018, atunci când a regizat spectacolul „Rinocerii”, de Eugène Ionesco, regizorul Alain Timár propune, de data aceasta, un spectacol care se va juca în limba franceză.

„Occident Express”, o dramă în care Orientul și Occidentul se întrepătrund, este un text care face parte din trilogia balcanică a dramaturgului Matei Vișniec, care vorbește despre imensitatea abisului dintre estul și vestul Europei, abis creat ȋntre capitalismul Occidentului și trecutul comunist al popoarelor slave.

Personalitate proeminentă a vieții teatrale franceze, Alain Timár, este director al Théâtre des Halles din Avignon, faimosul oraș gazdă al Festivalului Internațional de Teatru, unul dintre cele mai importante și mai vizibile evenimente contemporane dedicate artelor spectacolului.

Alain Timár, regizorul spectacolului „Occident Express” prezintă viziunea sa artistică astfel:

„Recurgînd la metafora unui tren de lux care nu mai circulă (este vorba despre celebrul Orient-Express) autorul ne vorbeşte despre fantasmele celor care, în Estul Europei, nu fac decât să se gândească la <minunile> Vestului. Ah, Occidentul și democrația sa împlinită! Acest Eldorado atât de râvnit! Cu tandrețe şi cu umor, Matei Vișniec ne propune o galerie de personaje care ard de dorinţa de a pleca, de a gusta din abundenţa occidentală, de a profita de societatea de consum, de a trăi în sfârșit (măcar o dată în viața lor) extazul libertății și al reușitei. Piesa „Occident Express” este, de asemenea, o călătorie inițiatică în sens invers, în lumea Balcanilor (atât de departe, de necunoscută și nu prea iubită), o radiografie lucidă a capitalismului sălbatic care a înlocuit în Est utopia comunistă. Această piesă mai este, nu în ultimul rînd, și o reflecție privind dificila apropiere dintre cele două Europe separate de o jumătate de secol de istorie frământată.”

„Regizor, scenograf și artist vizual, Alain Timár este recunoscut pentru spectacolele sale impresionante, pentru interesul și receptivitatea sa către alte culturi, dar și pentru modalitatea prin care reușește să facă cunoscute publicului scrierile dramatice ale unor autori importanți, ca Gao Xingjian, înainte ca scriitorul de origine chineză stabilit în Franța să câștige premiul Nobel pentru literatură. Deținător a multiple premii și distincții onorifice, Alain Timár a montat, de-a lungul carierei sale, peste 60 de spectacole în Franța, Ungaria, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, China, Spania, Italia precum și România, având expoziții în galerii de renume din Franța (Avignon, Paris) și Belgia”, precizează reprezentanții Teatrului „Matei Vișniec”.

Occident Express, de Matei Vișniec
Regie: Alain Timár
Scenografie și light design: Sebastian Rațiu
Asistent regie: Antonia Mihăilescu
Regie tehnică: Cătălin Rodenciuc
Distribuție: Cristina Florea, Cătălin Ștefan Mîndru, Horia Butnaru

Biletele puse în vânzare la casieria teatrului și online, pe www.blt.ro s-au epuizat, însă publicul este așteptat și la reprezentațiile viitoare, programate în luna aprilie.

Articole Similare

Back to top button