Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiriStiri Locale

Mozaicplastia, procedură realizată în premieră locală de ortopezii de la Spitalul Județean Suceava

Miercuri, 9 martie 2023, medicii ortopezi de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au realizat, în premieră locală, o nouă procedură chirurgicală – autogrefă osteocartilaginoasă. Procedura s-a desfășurat în cadrul unei intervenții cu o durată de 150 de minute, intervenție care a cuprins și refacerea ligamentului încrucișat anterior, precum și corecția unei leziuni meniscale.

Pacientul care a beneficiat de intervenție este un tânăr de 34 de ani, victima unui accident de ski, petrecut în urmă cu 3 ani, care a cauzat leziuni importante ale cartilajului.

Intervenția a fost realizată de o echipă formată din medicii ortopezi dr. Grămadă Marius, dr. Voinea Rareș și medicul anestezist dr. Stănescu Dorin.

„Tehnica chirurgicală are drept țintă repararea defectelor cartilaginoase prin transplantul de cartilaj și os din zone puțin folosite de la același pacient. Amplasarea tip mozaic a grefelor a inspirat denumirea tehnicii.

Procedura se adresează defectelor de cartilaj singulare, apărute în absența altor afecțiuni generalizate la nivel articular la persoane tinere, sub 50 de ani. Articulațiile care beneficiaza de această tehnică sunt genunchiul și glezna, articulații deseori afectate în timpul sportului, cel mai adesea autogrefa fiind recoltată de la nivelul genunchiului”, precizează dr. Marius Grămadă, medic primar ortoped.

Reprezentanții unității medicale transmit că pe secția de ortopedie este necesară prezența personalului specializat în kinetoterapie, chiar dacă legislația nu permite angajarea directă pe această secție a kinetoterapeuților. Secția de Ortopedie susține creșterea numărului de asistenți de balneofiziokinetoterapie din cadrul spitalului, astfel încât aceștia să poată desfășura o activitate susținută pe toate secțiile.

Articole Similare

Back to top button