Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiriStiri Locale

Acțiune pentru prevenirea abandonului școlar și pentru creșterea gradului de siguranță publică, desfășurată de autorități la Șcheia

Poliția Municipiului Suceava a desfășurat vineri, 10 martie 2023, pe raza localității Șcheia, o razie cu efective mărite pentru a se asigura un climat optim de siguranță publică pentru cetățeni, protejarea patrimoniului acestora, prevenirea și combaterea abandonului și absenteismului școlar, prevenirea delicvenței juvenile și victimizării minorilor, precum și pentru siguranța traficului rutier.

În acțiune au fost angrenați 43 de polițiști din cadrul Poliției Municipiului Suceava și structurile subordonate, sprijiniți de lucrători din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului Cabinet – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Biroului Siguranță Școlară, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, de la IPJ Suceava, precum și de o grupă de jandarmi din cadrul IJJ Suceava. Au participat și doi lucrători din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava și doi specialiști din cadrul Gărzii de Mediu Suceava.

În cadrul acțiunii au fost legitimate și verificate 455 de persoane și au fost controlate 328 de autovehicule, fiind testați cu aparatele etilotest și drugtest 125 de șoferi. Pentru neregulile și abaterile constatate au fost aplicate 51 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 23.250 lei. Au fost reținute 5 permise de conducere și au fost retrase 7 certificate de înmatriculare pentru lipsă ITP, RCA sau defecțiuni tehnice. 

„O componentă principală a acțiunii a fost intervenția preventivă și proactivă pentru responsabilizarea tinerilor cu privire la actul educațional și importanța acestuia în evoluția ulterioară și în prevenirea infracțională și victimală”, transmite comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava. În acest sens, au fost efectuate 9 activități educativ-preventive la Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” din Șcheia și Școala Gimnazială „Nicolae Popinceanu” Mihoveni, la care au participat 179 elevi.

Alături de reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, polițiștii au efectuat verificări la 24 de familii. Au fost vizați 36 de minori, fiecare având peste 100 de absențe nemotivate de la orele de curs, urmărindu-se prevenirea și combaterea abandonului școlar, a delicvenței juvenile și a victimizării minorilor. În urma verificărilor afactuate, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a luat în monitorizare două familii. 

Au fost distribuite pliante și ghiduri de prevenire, iar părinților li s-a atras atenția cu privire la faptul că împiedicarea minorului, în mod nejustificat, să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Tot în cadrul acțiunii, polițiștii, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu Suceava au verificat o persoană fizică care desfășura activități de dezmembrare a autovehiculelor, fără respectarea prevederilor legale în vigoare, persoana în cauză urmând să fie sancționată de către reprezentanții Gărzii de Mediu Suceava cu amendă de la 1000 lei la 2000 lei și măsura complementară de suspendare a activității.

Inspectoratul de Poliție Județean Suceava informează că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare.

Articole Similare

Back to top button