Articole GeneraleComunicate de presaStiriStiri LocaleStiri Nationale

Rezultatele acțiunilor de control tehnic în trafic efectuate de Registrul Auto Român în anul 2022

În anul 2022, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, 76.440 de vehicule la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,04% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

  • instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,62%);
  • emisiile poluante (22,65%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (13,86%);
  • vizibilitate (12,6%);
  • șasiu și elemente atașate șasiului (11,85%).

De asemenea, inspectorii RAR au identificat neconformități la sistemul de frânare la 5,71% dintre vehiculele controlate și în 1,75% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție. În urma verificărilor, s-au identificat deficiențe din sfera poluării la aproximativ 6000 de vehicule (7,86%).

Astfel, inspectorii RAR au considerat că 5262 de vehicule prezentau pericol iminent de accident. Aproximativ 3% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de dovada efectuării inspecției tehnice periodice – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2022, au fost aplicate 25.690 de sancțiuni, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule și 408 ITP-uri au fost anulate.

Declarații ale ing. Claudiu MIJA, șeful departamentului ITP-SPNV din cadrul Registrului Auto Român

În județul Suceava, au fost verificate, în perioada menționată, 1.447 de vehicule. Dintre acestea, 47,41% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 84 (5,81%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 4,36% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării și 2,56% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în județ au fost aplicate 23 de amenzi contravenționale și au fost retrase 343 de certificate de înmatriculare.

Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, transmit reprezentanții Registrului Auto Român.

Articole Similare

Back to top button