Articole GeneraleComunicate de presaInterneSocialStiri

28 februarie – Ziua Protecției Civile din România

Ziua Protecției Civile din România se sărbătorește, în fiecare an, pe data de 28 februarie, în amintirea momentului când, în anul 1933, prin Decretul Regal nr. 468 se aproba Regulamentul de funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene.

„Prin prevederile sale, regulamentul detașează apărarea pasivă de apărarea activă, iar acest moment a fost considerat data de naștere a protecției civile în România. Conceptul de protecție civilă a evoluat de la apărare pasivă la apărare locală antiaeriană în 1952, iar în anul 1978 apărarea locală antiaeriană își schimbă denumirea în apărare civilă. Ulterior, în anul 1994 apare în mod oficial denumirea sub care o cunoaștem astăzi – protecția civilă”, explică Mr. Alin Găleată, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava.

Protecția Civilă este o componentă a sistemului securității naționale în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.

Astăzi, atribuțiile protecției civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și inspectoratele județene.

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina“ al județului Suceava sărbătoresc Săptămâna Protecției Civile printr-o serie de activități:

  • În perioada 27 februarie – 3 martie, în intervalul orar 10:00 – 15:00, toate persoanele care doresc să cunoască reprezentanții ISU Suceava, să vadă tehnica de intervenție și afle informații despre profesia de pompier sunt așteptați la subunitățile din județ. Evenimentul Porți Deschise este organizat la nivelul tuturor subunităților de intervenție.
  • Pe data de 1 martie, în intervalul orar 10:00 – 11:00, se va relua, la nivel național, antrenamentul de alarmare publică, denumit generic Miercurea Alarmelor, la nivelul tuturor UAT-urilor din județ. Prin această activitate se va verifica funcționarea mijloacelor tehnice de alarmare. „Pentru evitarea creării disconfortului în spațiul public, înștiințăm cetățenii despre faptul că aceste exerciții sunt necesare și benefice, cu scopul principal de a proteja viața și bunurile materiale”, transmite mr. Alin Găleată.
  • În perioada 27 februarie – 3 martie, vor avea loc lecții deschise privind modul de comportare specific tipurilor de risc și tehnici de acordare a primului ajutor, precum și exerciții de evacuare în caz de cutremur la unitățile de învățământ, dar și o serie de exerciții de evacuare în caz de cutremur în care sunt angrenate și instituțiile publice.
  • În data de 4 martie, Caravana SMURD „FII PREGĂTIT” ajunge pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, unde participanții sunt așteptați cu acțiuni teoretice și practice de instruire, însoțite de clipuri preventive specifice tipurilor de risc.

„Cu ocazia sărbătoririi a 90 ani de atestare a Protecției Civile, transmitem întregului personal, care acționează sub deviza „Cu viața mea apăr viața”, multă sănătate, fericire, noi succese și realizări în viață, precum și în îndeplinirea misiunilor încredințate, alături de tradiționalul LA MULŢI ANI!”, transmit reprezentanții ISU „Bucovina” Suceava.

Articole Similare

Back to top button