Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteFilmeStiriStiri Locale

Festivalul Filmului Francez are loc, la Suceava, în perioada 23-26 martie

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului Francez în România se va desfășura în perioada 15-26 martie 2023, în 13 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

La Suceava, evenimentul va avea loc în perioada 23-26 martie, în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al Universității „Ştefan cel Mare”.

tema acestei ediții este Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”. Festivalul își afirmă astfel, încă o dată, sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă.  

„Sărutul de pe afiș este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi. Festivalul va prezenta două dintre filmele sale în copii restaurate, Mes petites amoureuses și La maman et la putain, transmit organizatorii. Pelicula „La maman et la putain” este considerată opera de artă a cinematografiei franceze, primind Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes în 1973.

Pentru a marca cei 30 de ani de când România este membru al OIF, organizația care promovează limba franceză, multilingvismul și diversitatea culturală, festivalul include în premieră în programarea sa secțiunea Pépites francophones, o selecție de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaționale. În această selecție au fost incluse filme precum La ligne” de Ursula Meier, o producție franco-elvețiană selectată la Berlinale în 2022.

De asemenea, în contextul celebrării francofoniei, festivalul, în parteneriat cu postul francofon internațional TV5 Monde, va găzdui lansarea în România a platformei de streaming francofon și gratuit TV5MONDEplus (https://www.tv5mondeplus.com/fr). TV5MONDEplus oferă conținut exclusiv în limba franceză și româna devine a șasea limbă de subtitrare integrată platformei.

Pe lângă noutațile acestei ediții, festivalul își păstrează și secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anului, Competiția tinerelor talentelungmetraj și Competiția tinerelor talentescurtmetraj.

Panorama, secțiunea emblematică a festivalului, va prezenta 10 filme ce au înregistrat un succes deosebit în ceea ce privește aprecierea publicului și a criticii din Franța. Printre ele se numără „L’innocent” de Louis Garrel, o comedie polițistă prezentată în afara competiției la Festivalul de la Cannes 2022 și „Saint Omer” de Alice Diop, Leul de Argint la Festivalul de la Veneția 2022, o peliculă foarte apreciată de critica internațională de film.

Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filme de debut ale unor tineri regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului: o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România. Printre lungmetrajele prezentate se numără „Mourir à Ibiza” de Anton Balekdjian, Mattéo Eustachon și Léo Couture, un film subtil și emoționant despre prietenie, și „Astrakan” de David Depesseville.

Competiția tinerelor talente – scurtmetraj prezintă publicului român cinci scurtmetraje ale unor tineri cineaști care au cucerit inimile publicului festivalurilor din Franța. Un juriu format din criticii de film Iulia Necșulescu, Codrin Vasile și Ștefan Ristea va alege câștigătorul competiției. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche a Institutului Francez din România la București.

Pentru al doilea an consecutiv, Festivalul va organiza și o dezbatere, tema propusă pentru această ediție fiind „Care este viitorul sălilor noastre de cinema?”. Cineaști, producători și distribuitori vor discuta despre starea actuală a cinematografelor și vor încerca să găsească soluții posibile pentru creșterea numărului de cinematografe din România. Discuția va fi organizată în parteneriat cu publicația Films in Frame.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Alianța Franceză Suceava și Asociaţia K’Arte Târgu Mureş.

Articole Similare

Back to top button