Articole GeneraleSanatateSocialStiriStiri Nationale

Două vieți au fost salvate datorită organelor prelevate de la fetița care a murit după accidentul feroviar de la Prelipca

În cursul nopții de 17 spre 18 februarie 2023, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a avut loc prima prelevare de organe din acest an.

Donatoarea, de la care s-au prelevat ficatul și rinichii, este fetița de 3 ani care a fost implicată în tragicul accident rutier care s-a petrecut săptămâna trecută în localitatea Prelipca, unde mașina în care se afla a fost lovită de tren. Aceasta suferise un traumatism cranio-cerebral grav și era în moarte cerebrală.

Ficatul a fost transplantat la o fetiță de 11 ani, care suferea de o boală genetică rară, care a fost depistată încă de la vârsta de un an și i-a cauzat ciroză și insuficiență hepatică. Operația a durat 8 ore și s-a desfășurat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București.

Dr. Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, a precizat că rinichii au fost prelevați în bloc și au ajuns la Spitalul Clinic „Doctor C.I. Parhon” din Iași, unde au fost transplantați cu succes la un tânăr de 23 de ani.

Ambele interventii au decurs bine, iar pacienții sunt stabili.

„Mulțumim tatălui fetiței de 3 ani care, în pofida tragediei care i-a răpit trei membri ai familiei, a găsit puterea să accepte această intervenție, că a ales să le onoreze memoria salvând alte două vieți. Mulțumim echipelor de medici anesteziști și chirurgi, asistenți, implicate atât în prelevarea cât și în transplantarea cu succes a organelor”, transmite dr. Dan Teodorovici.

De asemenea, Agenția Națională de Transplant a mulțumit echipelor medicale „care au făcut ca gestul unei familii zdrobite de durere să nu fi fost în zadar” și familiei fetiței de la care s-au prelevat organele: „transmitem din suflet sincere condoleanțe familiei greu încercate și ne înclinăm cu profund respect și recunoștință în fața deciziei pe care a luat-o. Sperăm că vor găsi o minimă alinare la gândul că o parte din îngerașul lor a salvat alte vieți”.

Articole Similare

Back to top button