Articole GeneraleExterneStiri

Două cutremure cu magnitudinea de peste 7,5 s-au produs în Turcia la interval de câteva ore

Un al doilea cutremur devastator s-a produs în Turcia în cursul zilei de luni, 6 februarie 2023, la ora locală 13:23, în apropierea provinciei Gaziantep. Potrivit Centrului Seismologic Euro‑Mediteranean, magnitudinea a fost de 7,7. Centrul american de seismologie USGS estimează magnitudinea la 7,5.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, la 59 km NNE de Kahramanmaraș și la 6 km SSE de Elbistan, find urmat, în mai puțin de jumătate de oră de la producere, de patru replici puternice.

Primul cutremur, de 7,8 grade pe scara Richter, a avut loc în această dimineață, la ora 04:17, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în aceeași zonă. Seismul a fost resimțit în zona de sud-est a Turciei, dar și în Liban, Siria și în Cipru.

Cel puțin 1.504 de persoane au murit în Turcia și Siria, iar alte mii au fost rănite, ca urmare a cutremurului de dimineață, potrivit celui mai recent bilanț prezentat de CNN. Agenția de presă de stat SANA a transmis că în Siria au decedat 592 de persoane și au fost rănite 1.089. În Turcia, președintele Erdogan a anunțat 912 decese și 5.385 de persoane rănite. Autoritățile din întreaga lume se îngrijorează cu privire la bilanțul final al victimelor, care ar putea crește dramatic în orele următoare.

A fost activat Mecanismul de protecție civilă al UE, echipe de căutare și salvare din zece țări fiind mobilizate în Turcia. Echipele provin din Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România și Ungaria, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

58 de salvatori vor alcătui echipa RO-USAR trimisă de România pentru a sprijini Turcia în operațiunile de căutare și salvare de după cutremur. Salvatorii vor fi însoțiți de 4 câini special antrenați pentru astfel de misiuni.

Potrivit DSU, sprijinul României este alcătuit din: modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă; echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari; medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca); ofițeri de legătură din cadrul DSU.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726.

Articole Similare

Back to top button