Articole GeneraleSocialStiriStiri Nationale

Cazierul judiciar poate fi descărcat gratuit și online de persoanele fizice, începând din 1 februarie

Începând de miercuri, 1 februarie 2023, Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut gratuit și online, de persoanele fizice, de cetățenie română, care nu sunt înscrise în evidențele Sistemului Național de Evidență a Cazierului Judiciar Român – ROCRIS. Operațiunea poate fi realizată prin intermediul platformei hub.mai.gov.ro, cu atuentificare prin ghișeul.ro sau prin validarea contului la un ghișeu MAI care furnizează servicii publice.

HUB-ul digital al Ministerul Afacerilor Interne este inclus în platforma națională de cloud guvernamental, cea mai importantă investiție a României în domeniul transformării digitale.

Măsura a fost anunțată de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja:

„Continuăm procesul de digitalizare a serviciilor publice și lansăm, împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României și MAI, cazierul judiciar online, așa cum am promis public anterior. Practic, oferim celor aproape 2 milioane de români care merg anual la secția de poliție pentru a obține acest document posibilitatea de îl accesa la câteva click-uri distanță.

Serviciul devine disponibil 24/24, 7 zile din 7, fără a mai fi condiționat de programul de lucru cu publicul, facilitând interconectarea serviciilor instituțiilor publice.

Le mulțumesc echipelor tehnice din MCID, ADR și MAI care au lucrat intens la operaționalizarea acestui serviciu, în ultimele luni, și au realizat interconectarea ghișeul.ro cu hub-ul de servicii al MAI.”

Proiectul lansat astăzi este unul pilot, care, până la finalul lunii iulie a acestui an, va fi extins. Astfel, eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmează să fie disponibilă și pentru persoanele fizice care au mențiuni înscrise în cazier, dar și pentru persoanele juridice din România.

Articole Similare

Back to top button