Articole GeneraleCulturaEducatieExterneStiri

Al doilea volum de benzi desenate care îl ilustrează pe Emil Cioran a fost lansat în Franța

După succesul primului volum de benzi desenate care îl are ca personaj central pe filozoful român Emil Cioran, intitulat „Nu putem trăi decât la Paris”, lansat în 2021, desenatorul francez Patrice Reytier revine cu o nouă lucrare.

În noul volum, „Un om fericit”, care îl are în prim-plan tot pe Cioran, acesta este prezentat inițial la Paris, exprimând idei despre literatura și artă, despre istorie, religie, sisteme politice.

Luca Niculescu, fost Ambasador la Ambasada României în Franța, a menționat că în această carte „îl regăsim pe gânditor în toată splendoarea lui: e cinic, e spumos, e foarte provocator uneori, e… Cioran”.

El a prezentat și câteva exemple de gânduri care însoțesc desenele: „Arta nu se inspiră direct din viață, ci o reface”, „Universul lui Mozart nu permite nici o greșeală de gust. Mozart nu caută originalitatea, el e perfect”; „Singurele cărți care merita citite sunt cele ale căror autori nu trebuie să dea socoteală nimanui”.

Patrick Besson, cronicar Le Point, a declarat despre volumul „Un om fericit”, apărut înurmă cu câteva zile, că este „cea mai bună veste de până acum a anului 2023 și, de altfel, poate singura”.

Articole Similare

Back to top button