Articole GeneraleCulturaEvenimente

România la New York – Expoziția de istorie „Ritual și memorie, Balcanii străvechi și dincolo de ei”

Romanian Television of New York propune un reportaj dedicat unei expoziții deschise în aceasată perioadă la Institutul pentru Studiul Lumii Antice din New York – România la New York: „Ritual și memorie, Balcanii străvechi și dincolo de ei”.

Puține muzee de istorie din SUA expun arta și cultura neolitică. Și mai puține au în colecțiile lor permanente sau temporare piese din patrimoniul civilizației antice sud-est europene. La NY, Institutul pentru Studiul Lumii Antice din cadrul NYU (ISAW), în colaborare cu Field Museum din Chicago și proiectul First Kings of Europe, prezintă o expoziție unică, accesibilă publicului new york-ez între 21 septembrie 2022 și 19 februarie 2023. Intitulată „Ritual și memorie: Balcanii străvechi și dincolo de ei”, expoziția include contribuții din 11 țări (printre care România, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Croația) și prezintă peste 200 de piese de o mare diversitate estetică și funcțională: figurine și statuete din ceramică, modele arhitecturale din teracotă în miniatură, vase diverse, săbii, topoare, pumnale, altare, bijuterii din aur și chihlimbar, dintr-o regiune care se întinde de la Munții Balcani până în Bazinul Carpatic. În cele două săli ale expoziției se află obiecte din perioada neolitică (cu o vechime de 8000 de ani), piese aparținând Epocii Fierului (cu o vechime de 2500 de ani) și artefacte mai recente.

Expoziția aduce piese rar prezentate în circuitul mondial al muzeelor. În majoritate, obiectele expuse au valoare ritualică și au fost probabil folosite în festivități și funeralii. Participarea a 18 instituții de profil oferă o oportunitate unică de a explora aspecte relevante despre existența acestor civilizații de mult apuse, despre care se cunoaște atât de puțin. 

Muzeul de Istorie al României este principala instituție românească participantă. Piesele rare și puțin familiare publicului american includ coiful de argint aurit de la Peretu, bijuteriile și obiectele din aur de la Sarasău sau carul în miniatură din bronz și fier de la Bujoru. Între artefactele expoziției se numără și cele 13 brățări de aur de la Oradea (1300-1200 iHr) aflate în colecția Muzeului de Istorie de la Budapesta și vasul zoomorfic din ceramică de la Carna (1600-1300 iHr) din colecția Muzeului Olteniei, Craiova.

Expoziția se deschide cu grupul miniatural de 21 de statuete din ceramică așezate pe scaune în cerc, de la Poduri – Dealul Ghindaru (4900-4750 iHr), prezentat de Complexul Muzeal Neamț, Piatra Neamț. Cele 21 de figurine în miniatură, de mărimi diferite, au fost descoperite înăuntrul unui vas, foarte probabil într-un sanctuar de acum 7000 de ani. În ciuda diverselor teorii și interpretări în ceea ce privește rolul, funcția și ierarhia acestor statuete neolitice (numite de unii cercetători „Consiliul Zeitelor”), istoricii împărtășesc ideea că acestea au avut o funcție ritualică, foarte probabil legată de reproducere, fertilitate și moarte. Grupul misterios vorbește poate și de cosmologia acestui ținut străvechi și despre practicile care mediau relațiile umano-divine. Figurinele antropomorfice de la Poduri-Dealul Ghindaru sunt considerate un artefact preistoric extraordinar. Modelul în miniatură din ceramică/teracotă de la Cascioarele, împrumutat de Muzeul Național de Istorie a României, ca și cel de la Sultana, Malu Roșu, din colecția Muzeului Culturii Gumelnita, Oltenia, datează din mileniul al 5-lea iHr și au fost descoperite în proximitatea unor sanctuare sau locuri sacrificiale.

Aceste modele arhitecturale în miniatură au jucat, probabil, rolul unor obiecte de cult și oferă informații importante despre structurile suprapuse din perioada neolitica descoperite in această regiune geografică. Miniaturizarea figurii umane și a structurilor arhitecturale poate indica faptul că valoarea lor era simbolică.

Expozitia reaminteste de fluiditatea practicilor culturale si a simbolismului lor si despre interactiunile dintre grupuri si populatii antice si subliniaza teoria Europei antice de sudest ca un spatiu dinamic si divers. „Ritual si memorie” reaminteste publicului de la New York de expozitia majora organizata de Institutul pentru Studiul Lumii Antice in 2009, cu titlul „Lumea pierduta a vechii Europe, Valea Dunarii, 5000-3500 iHr”.

Așa cum spunea Dragomir Popovici, directorul departamentului de arheologie de la Muzeul Național de Istorie al României, și Prof Univ Dr Ioan Opriș cu ocazia vernisajului la NY, expoziția din 2009 a fost cel mai mare eveniment cultural legat de arheologia românească în America de la al doilea război mondial încoace și a explorat estetica, tehnica și structurile sociale care au unit și diferențiat aceste civilizații străvechi din Europa de sudest.

Romanian TV of NY a prezentat expoziția organizată în 2009 și a realizat interviuri cu directorul și curatorul Institutului și cu cercetătorii români. În ianuarie 2023, Romanian TV of NY a avut oportunitatea de a realiza un amplu interviu cu directorul Institutului, Prof Alexander Jones, cu ocazia acestei expoziții excepționale organizate la New York.

Cristi Boghian – Realizator Producător

Doina Boghian – Colaborator

Cristi Boghian, Doina Boghian – Foto-video

SURSA: Romanian TV of NY (RTVNY)

Articole Similare

Back to top button