Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteStiri Locale

Expoziția „24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române” va fi deschisă la Muzeul de Istorie din Suceava, între 20 ianuarie și 26 februarie

În perioada 20 ianuarie – 26 februarie 2023, Muzeul de Istorie din Suceava va găzdui expoziția temporară „24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române”.

Expoziția este dedicată împlinirii a 164 de ani de la Unirea Țării Românești cu Moldova, pe 24 ianuarie 1859, „Ziua Renașterii Naționale, sau cea mai frumoasă zi a neamului românesc” și cuprinde obiecte din colecțiile Muzeului Național al Bucovinei. Printre acestea se numără documente și câteva dintre piesele originale de la Muzeul de Istorie din Suceava, care au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și soției sale, doamna Elena.

Se păstrează călimara lui Cuza, cu penița din argint, scări de șa, celebra oca, cartea de vizită a Elenei Cuza, cu coroana princiară deasupra cuvântului „Cousa”.

De asemenea, va fi expusă o machetă cu coroana princiară, pe spatele căreia este inscripționată data de 11 februarie 1866, când domnitorul a fost silit să abdice ca urmare a conjurației pregătite de Monstruoasa Coaliție. Plecând, Cuza avea să afirme memorabilele cuvinte „Să dea Dumnezeu să-i meargă țării mai bine fără mine decât cu mine. Trăiască România!”.

Piesele provin din vechile colecții ale Muzeului orașului Fălticeni, de unde au fost transferate, în anul 1980, la Muzeul Județean Suceava.

„Vor fi expuse panouri cu imagini semnificative referitoare la mărețul act al Unirii din anul 1859. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza are o însemnătate primordială, prin aceea că a pus bazele statului unitar, dar totodată și a statului modern”, au precizat reprezentanții Muzeului Bucovinei.

Articole Similare

Back to top button