Articole GeneraleCulturaStiriStiri Nationale

Actorul Teodor Corban a încetat din viață

Actorul ieșean Teodor Corban a murit marți, 17 ianuarie, la vârsta de 65 de ani. Acesta suferea de leucemie.

Anunțul decesului a fost făcut de teatrologul Oltița Cîntec:

„S-a stins Teodor Corban. Actorul. Cel pe care-l știe toată lumea din «Aferim», unde juca rolul principal, zapciul Costandin. Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativa. O producție laureată cu Ursul de Aur la Berlin și cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestația lui Teo, cum i se adresau apropiații. «Eu sunt un tip mai sensibil, am umor, sunt mai introvertit», zicea într-un interviu. La hobby-uri menționa întotdeauna muzica, tenisul, muntele și șofatul. Rolul care i-a sporit atât de mult popularitatea (e atuul imbatabil al filmului în fața teatrului!) l-a refuzat inițial. Ca să vezi ironia profesiunii! Ezitările veneau din faptul că nu știa să călărească, dar a învățat și dup-aia a construit personajul strașnic pe care l-am văzut cu toții pe ecrane. În discursul de la Premiile Gopo le-a mulțumit celor doi cai distribuiți în supporting role. Avea mult umor, un umor mucalit, deștept, elaborat!“

Teodor Corban s-a născut la Iași, pe 28 aprilie 1957. În 1985, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa prof. Dem Rădulescu – Dragoș Galgoțiu.

Între 1985 și 1988 a fost actor pe scena Teatrului „V. I. Popa” din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanța. Din anul 1989, a activat la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. De asemenea, a jucat în peste 20 de filme, printre care se numără „Urma” (2019), „6,9 pe scara Richter” (2016), „Câini” (2016), „Aferim!” (2015), „Poziția copilului” (2013) sau „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”. Actorul a apărut și în mai multe seriale de televiziune.

Articole Similare

Back to top button