Articole GeneraleComunicate de presaEvenimenteStiri Locale

A doua ediție a evenimentului „Concerte pe Siret” are loc în perioada 18 – 27 iulie

Fundația Pro Patrimonio, ca inițiator al evenimentului „Concerte pe Siret” din 2021, alături de organizatori, Asociația Maria, Cai de Vis și Societatea Internațională George Enescu Viena, reia circuitul cultural al celor trei conace din județul Botoșani – Casa George Enescu din Mihăileni, Conacul Miclescu din Călinești și Conacul Moruzi de la Vârfu Câmpului.

Astfel, organizatorii lansează invitația la cea de-a doua ediție a programului cultural „Concerte pe Siret”, care se desfășoară în perioada 18 – 27 iulie 2022. 

Anul acesta, manifestarea aduce o nouă ofertă culturală comunităților „de pe Siret”, atrăgând publicul regional, național și internațional pentru dezvoltarea durabilă a zonei, bazată pe valorile și patrimoniul material și imaterial al întregii regiuni. Frumusețea naturii, diversitatea patrimoniului arhitectural și a tradițiilor locale pot sprijini dezvoltarea zonelor rurale și plasarea acestora pe harta turistică, economică și culturală a României.

„Un ecosistem valoros generat de valea Siretului cu lacurile și luncile sale și un peisaj cultural remarcabil format din ansambluri de clădiri istorice, conace, păduri va trebui redescoperit, reevaluat și întreținut prin acțiunile comunităților și în interesul lor.

Concertele pe Siret s-au născut ca parte a acestui efort care va fi conștientizat în timp. În acest fel, valorile acestei zone geografice, cu personalitățile cunoscute care s-au remarcat în ultimele secole (Enescu, Iorga, Eminescu, Luchian), vor putea fi valorificate concret în viitor. Concertele pe Siret nu conțin numai componenta muzical-concertistică, ci și o componentă de educație în muzică, studiul sunetului și meșteșuguri tradiționale și, de asemenea, o prezentare a peisajului arhitectural din vecinătatea Văii Siretului.

Alături de Asociația Maria, Cai de Vis, Societatea Internațională „George Enescu” Viena și din ce în ce mai multe organizații interesate, am decis ca ediția a II-a să aibă loc în cele trei locuri deja cunoscute: Mihăileni, Vârfu Câmpului și Călinești, dar în viitor să poată genera, pe aceleași principii, noi locuri implicate în clădiri istorice cu potențial, de exemplu conacul Capri, de la Brăești.

Aici, orice vizitator va avea experiența unui contact cu arhitectura și ambianța de secol XIX, precum și problemele pe care le presupune adaptarea unui asemenea ansamblu la cerințele vieții actuale”, a declarat Șerban Sturdza, președintele Fundației Pro Patrimonio.

Programul „Concerte pe Siret”, ediția a II-a

18-24 iulie, Casa Enescu, Mihăileni
Curs de măiestrie susținut de pianista Raluca Știrbăț

24 iulie, Casa Enescu, Mihăileni, ora 18:30
Concertul tinerilor pianiști participanți la Masterclass, elevi ai colegiilor și liceelor de muzică din Iași, București, Botoșani, Bacău, Piatra-Neamț.
Intrare liberă.

25 iulie, Casa Enescu, Mihăileni, ora 18:30
Concertul Orchestrei de Tineret a Iașului 
Dirijor: Virgil Popa
Soliști: Eliza Solomon (soprană), Radu Cotoman și Bogdan Lazăr (vioară), Smaranda Iftime (violoncel)

În program lucrări de: Bach, Vivaldi, Händel, Albinoni, Ceaikovski, Puccini, Delibes, Turina, Porumbescu, Enescu, Dimitrescu. 
Intrare liberă.

26 iulie, Conacul Miclescu, Călinești, ora 19:00
Concertul Orchestrei de Tineret a Iașului
Dirijor: Virgil Popa
Soliști: Eliza Solomon (soprană), Radu Cotoman și Bogdan Lazăr (vioară), Smaranda Iftime (violoncel)

În program lucrări de: Bach, Vivaldi, Händel, Albinoni, Ceaikovski, Puccini, Delibes, Turina, Porumbescu, Enescu, Dimitrescu. 
Intrare liberă.

27 iulie, Conacul Moruzi, Vârfu Câmpului, ora 19:00
Recital cameral
Răzvan Suma (violoncel) și Cristina Mihart (pian)

În program lucrări de: Bach, Elgar, Rahmaninov, Fauré, Enescu, Piazzola.
Intrare pe bază de invitație.

Articole Similare

Back to top button