Articole GeneraleSocialStiriStiri Nationale

Legea care permite eliberarea cazierului judiciar în formă electonică a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, 3 ianuarie, Legea 3/2023, care simplifică procedura eliberării cazierului judiciar. Astfel, acesta va putea fi eliberat online, „gratuit și în formă electronică”.

Legea prin care se introduce posibilitatea de eliberare a certificatului de cazier judiciar și în format electronic a fost adoptată de Camera Deputaților în decembrie 2022. 

Reglementarea are scopul de a simplifica această procedură, astfel încât și eliberarea documntului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să se poată realiza online. Procedurile pentru eliberarea cazierului judiciar în format digital vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, în cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a măsurilor din proiectul de lege.

Legea prevede că „La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opțiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice”.

Certificatul de cazier judiciar este documentul care atestă situația judiciară a unei persoane fizice sau juridice. În condițiile actuale, se eliberează la ghișeu, la secțiile de poliție, în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării.

Articole Similare

Back to top button