Mitică Popescu a murit marți, 3 ianuarie, la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București. După o viață dedicată filmului, teatrului și televiziunii, cunoscutul actor s-a stins la 86 de ani, din cauza problemelor cardiace, asociate și altor comorbidități.
Mitică Popescu s-a născut pe data de 2 decembrie 1936, la București. În anul 1967, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. A debutat la Teatrul Mic din București, în 1973, în piesa „Philadelphia, ești a mea” de Brian Friel, în regia Soranei Coroamă Stanca. Un an mai târziu, a fost distribuit în spectacolul „Matca” de Marin Sorescu, alături de Leopoldina Bălănuță, care, în anul 1977, i-a devenit soție. Cei doi au fost împreună până în 1998, la moartea actriței.
Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic. Printre rolurile sale de excepție se numără cele din piesele de teatru „Cititorul de contor” de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), „Maestrul și Margareta” de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), „Niște țărani” de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), „Pescărușul” de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu), „Cum vă place” de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), „Școala femeilor” de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), „Viitorul e maculatură” de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), „Alex și Morris” de Michael Elkin (2004, regia Gelu Colceag) sau „Colonia îngerilor” de Ștefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu).
Memorabile, în cariera sa cinematografică, rămân rolurile din filmele „Moromeții”, de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu, și „Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Niște țărani” de Dinu Săraru.
Din 1999, a fost prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producții TVR, emisiunea „D’ale lui Mitică”, difuzată pe TVR2.
Pe 13 decembrie 2002, a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.
„Sunt profund îndurerat de pierderea lui Mitică Popescu – un actor deosebit, un actor cu o gamă largă de interpretare și un actor care își iubea profesia și și-o respecta. Se împuținează lumea celor din teatru care aveau aceste obiceiuri”, a declarat Victor Rebengiuc.