Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiriStiri Locale

Un nou turn endoscopic, investiție majoră pentru secția de gastroenterologie a Spitalului Județean Suceava

În octombrie 2022, conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, cu sprijinul Consiliului Județean, a achiziționat echipament nou pentru secția de gastroenterologie. Este vorba despre un turn de videoendoscopie, cu accesorii, în valoare de 1.210.230 lei cu TVA, vârf de gamă la acest moment, esențial în tratarea patologiei digestive.

Dr. Dan Teodorovici, Purtător de cuvânt al Spitalului Județean, a precizat că videoendoscopul cu funcție HDTV permite investigarea endoscopică folosind mai multe tehnologii:

  • Tehnologie de bandă îngustă de culoare, care are rolul de a evidenția capilarele și structurile de pe suprafața mucoasei, ceea ce duce la o mai bună delimitare a leziunilor;
  • Tehnologia ce permite vizualizarea vaselor de sânge profunde din mucoasa digestivă și evidențiază punctele de sângerare;
  • Tehnologia ce optimizează structura, tonurile de culoare și luminozitatea mucoasei;
  • Tehnologia care extinde câmpul de vedere și combină imaginile capturate în vederea apropiată cu cele capturate în vederea îndepărtată, astfel încât să se obțină o imagine cu o adâncime mai mare a câmpului vizual, ceea ce oferă o mai mare claritate și detalii mai bogate pe toată suprafața imaginii, asigurând un nivel superior de observare cu focalizare continuă.

„Toate permit vizualizarea tubului digestiv cu rezoluție înaltă și depistarea leziunilor premaligne cu biopsie țintită din zona suspectă, identificarea polipilor cu risc mare de malignizare, efectuarea procedurilor hemostatice în siguranță, prin identificarea rapidă a sursei sângerării, efectuarea în siguranță a procedurilor endoscopice”, a adăugat dr. Dan Teodorovici.

De asemenea, în perioada 15 octombrie – 15 decembrie 2022, au fost efectuate 236 de endoscopii digestive superioare și 110 endoscopii digestive inferioare. Din toate acestea, 21 de explorări au avut nevoie de manevre suplimentare, printre care se numără:     

  • hemostaza – montare de clip-uri hemostatice, electrocoagulare monopolară și bipolară, injectare de substanțe cu rol hemostatic;
  • proceduri care au necesitat electrocoagulare utilizând plasma Argon;
  • polipectomii cu grade variabile de dificultate.

Echipa care folosește noul aparat de la Spitalul Județean de Urgență Suceava este formată din medicii gastroenterologi dr. Mircea Alexandru Badea, medic șef de secție, dr. Andreea Golea, dr. Rami Ababneh, dr. Razvan Opaschi, dr. Valeriu Gavrilovici, medic primar chirurg, și asistenții de endoscopie Mirela Olariu și Georgiana Sadagurschi.

Articole Similare

Back to top button