Articole Generale

7 motive să alegi casele pe structură de lemn

Comparativ cu anii trecuți, când betonul și cărămida erau primele alegeri pentru construirea propriei case, în ultima perioadă românii se documentează mai mult și descoperă noi alternative, de multe ori mult mai avantajoase. S-au mai schimbat și prioritățile, fiind interesați acum de eficiența energetică a casei, viteza de execuție sau rezistența ei la cutremur.

Încurajator și util este că mulți proprietari aleg să împărtășească din experiența de șantier și cea de a locui într-un alt fel de casă decât cele obișnuite, construite din beton. La o căutare simplă de case structura lemn pot fi descoperite aceste povești ale proprietarilor. Interesant este că experiența de șantier de casă pe structură de lemn nu mai este traumatizantă, iar traiul într-o astfel de casă este plăcut și economic.

Iată care sunt principalele motive pentru care să alegi o casă pe structură de lemn:

1. Șantier mai scurt și mai curat

Casele pe structură de lemn se construiesc mai repede. Nu există beton și mortar, care au nevoie de timp de întărire și astfel sunt eliminați timpii lungi de așteptare. Cadrele mari de lemn care reprezintă pereții se montează mai repede, chiar și pe timp neprielnic. Mai mult, dacă constructorul este unul cu fabrică proprie, pereții exteriori și planșeele se fac în fabrică, pe șantier ele fiind doar asamblate cu precizie, ca un joc LEGO. Cu cât prefabricarea este mai avansată, cu atât timpul de șantier se scurtează. Litarh, constructor de case pe structură de lemn ce deține și fabrică, poate ridica o casă de 100 mp, parter și etaj, într-o săptămână, cu o echipă de doar 3 dulgheri.

Procedeele umede fiind eliminate se reduce și o mare parte din deșeuri. De asemenea, toate elementele din lemn sunt perfect dimensionate astfel că resturile care apar pe șantier sunt foarte reduse. Iar eliminarea resturilor de lemn nu reprezintă o problemă, ele putând fi refolosite.

2. Fundație mai simplă și mai ieftină

Lemnul este un material mult mai ușor, casele pe structură de lemn fiind de 3-4 ori mai ușoare decât cele din beton sau cărămidă. Acest lucru înseamnă o fundație mult mai simplă și implicit, mai ieftină.

3. Structură bine izolată termic încă de la ridicarea pereților

Sistemul de construire a pereților, cu cadre de lemn întărite cu panouri de OSB, creează un spațiu în interiorul peretelui unde se montează materialul izolator. Astfel, încă de la momentul ridicării pereților casa este deja izolată termic. Izolarea exterioară ulterioară crește și mai mult eficiența energetică, casele astfel construite având costuri mici de întreținere.

4. Suprafață utilă mai mare la aceeași amprentă la sol

Lemnul este un material ușor, dar rezistent. Avantajul este că, la aceeași forță portantă ca a betonului sau cărămizii, lemnul este mai ușor. Asta înseamnă pereți mai subțiri și cu grosimea adaptată în funcție de forța pe care o descarcă. Rezultatul este o suprafață utilă mai mare la aceeași amprentă la sol ca a unei case de beton sau cărămidă.

5. Rezistență mai bună la cutremur

Lemnul este un material ușor și elastic. Fiind ușor, rezultă o construcție mai ușoară. Forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei, deci în cazul unui cutremur, forța care acționează asupra casei pe structură de lemn va fi mai mică decât cea asupra unei case de beton sau cărămidă.

Datorită elasticității, dacă asupra lemnului acționează o forță sub o anumită limită, când forța încetează, lemnul va reveni la forma inițială. Este ceea ce face ca urmările unui cutremur asupra unei case pe structură de lemn să nu fie vizibile, spre deosebire de urmele lăsate pe pereții din cărămidă sau beton.

6. Arhitectură deosebită, cu deschideri mari, folosind elemente structurale foarte rezistente

Industrializarea avansată a lemnului permite obținerea unor elemente foarte rezistente, dar mai subțiri și cu aspect interesant. Cu ajutorul grinzilor lamelare se pot obține spații aerisite și luminoase, cu deschideri foarte mari. Construcția își păstrează rezistența chiar dacă unele arcade sau grinzi par foarte greu de susținut.

7. Lemnul este un material nepoluant și regenerabil

Nu în ultimul rând, lemnul este un material natural și ecologic care contribuie la protejarea mediului. Industria materialelor de construcții este una dintre cele mai poluante, cantitatea de bioxid de carbon eliberată în atmosferă fiind foarte mare. În contrast, lemnul fixează o mare cantitate de bioxid de carbon în timpul vieții, cantitatea eliberată în timpul procesării lui fiind cu mult mai mică. Rezultă o balanță negativă de bioxid de carbon ceea ce este foarte bine pentru mediu.

Iar lemnul este un material regenerabil. Trebuie doar să-l exploatăm inteligent și sustenabil.

Contact:  office@litarh.ro 

Articole Similare

Back to top button