Articole GeneraleComunicate de presaSanatateSocialStiriStiri LocaleStiri Nationale

Premieră pentru sistemul medical de stat din România, realizată la Suceava

Vineri, 25 noiembrie 2022, în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, au fost efectuate 4 proceduri de terapie endovasculară la pacienți cu fistule arteriovenoase.

Alături de echipa medicală din cadrul compartimentului s-a aflat dr. Georgios Angelopoulos, radiolog intervenționist la Spitalul „Saint Joseph” din Paris, acesta având o experiență de peste 10 ani în tratamentul de mentenanță endovasculară a fistulelor arterio-venoase.

Reprezentanții unității medicale explică faptul că procedurile prin care se mențin viabile fistulele arteriovenoase la pacienții dializați presupun tehnici minim invazive de recanalizare, dilatare și/sau stentare a venelor sau arterelor care asigură circulația sângelui.

„Compartimentul de Radiologie Intervențională este într-o continuă căutare și dezvoltare de proceduri minim invazive, iar colaborarea strânsă în echipa multidisciplinară nefrolog – chirurg vascular – radiolog intervenționist va asigura, prin rutina procedurilor endovasculare de mentenanță a accesului vascular, o calitate crescută a vieții pacienților dializați”, a declarat dr. Mihai Crețeanu Jr., medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Despre colaborarea specialiștilor de la unitatea medicală a vorbit și dr. Dimitrie Siriopol, medic primar nefrologie și director medical al Spitalului: „După cum am mai menționat, unul din punctele forte ale Spitalului Județean este multidisciplinaritatea. La acest moment, există o colaborare excelentă între serviciile de Nefrologie, Chirurgie Vasculara și Radiologie Intervențională, astfel încât să putem rezolva majoritatea problemelor de abord vascular ale unui pacient hemodializat”.

„La pacienții ajunși în stadiul terminal al bolii cronice de rinichi, în program de dializa, trebuie efectuată de către medic o comunicare între o venă și o arteră, o fistulă arterio-venoasă, ce permite efectuarea ședințelor respective. Acest acces vascular are un timp de utilizare variabil; se pot realiza mai multe fistule arterio-venoase la un pacient, dar, de foarte multe ori, în evoluția bolii, se poate epuiza capitalul vascular al pacientului, astfel încât este extrem de importantă menținerea și salvarea acestuia în momentul în care apar diferite complicații ce fac dificilă efectuarea dializei. Trebuie reținut că aceste probleme reduc nu numai calitatea dializei, dar, poate mai important, și calitatea vieții sau speranța de viață a acestor pacienți”, a adăugat medicul nefronog Dimitrie Siriopol, în ceea ce privește importanța intervențiilor realizate la Suceava.

Reprezentanții Spitalului Județean au precizat că, în contextul colaborării, demarată anterior, cu o serie de specialiști din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională de la Universitatea Yale, rezolvarea endovasculară a stenozelor vasculare centrale sau periferice este în prezent accesibilă și la nivelul unității sucevene.

„Urmează să avem întâlniri, poate workshop-uri, cu colegii din centrele de dializă, prin care să punem la punct protocoale de colaborare, astfel încât să facilităm identificarea și, ulterior, rezolvarea problemelor de abord vascular”, precizează dr. Dimitrie Siriopol.

În același timp, Conducerea Spitalului și Consiliul Județean Suceava a transmis că susțin necondiționat și permanent, prin investiții, folosirea celor mai bune tehnici medicale pentru a răspunde la standarde înalte nevoilor tuturor pacienților .                                        

Articole Similare

Back to top button