Articole GeneraleComunicate de presaEducatieSocialStiri Locale

O delegație din Suceava a participat la conferința finală a proiectului Erasmus+ YoPeVa, la Parlamentul European

Conferința finală din cadrul proiectului Erasmus+ „YoPeVa – Young People with Values” a avut loc joi, 17 noiembrie, în Parlamentul European de la Bruxelles. La eveniment a fost prezentă și o delegație a Asociației Consultanților în Dezvoltare Comunitară România, unul dintre cei 7 parteneri europeni responsabili de atingerea obiectivelor YoPeVa.

Președintele asociației, Petru – Vasile Gafiuc, vicepreședintele Carmen Podani și coordonatorul de proiecte Ionuț Ruști, au fost însoțiți de Anca Crăciun, președintele Asociației „Freamăt de Speranță” din Câmpulung Moldovenesc, și fiul acesteia, Sebastian, un tânăr scriitor recunoscut la nivel național, pentru volumele sale de poezie.

Printre multele sale talente, Sebastian s-a remarcat de-a lungul anilor drept un orator cu adevărat iscusit și a acceptat cu multă bucurie invitația de a transmite un mesaj în Parlamentul European, din perspectiva unui tânăr care, deși a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică, nu s-a lăsat niciodată descurajat din cauza condiției sale medicale. „Sunt aici să reprezint o altă categorie de tineri și un alt tip de viață. Pentru că viața cu paralizie și orice altă dizabilitate, de altfel, este diferită […], iar din punctul meu de vedere, și al comunității din care provin, viața e frumoasă și ar putea fi și mai bună, dacă societatea ar fi mai deschisă. Și prin aceasta nu mă refer doar la corectitudinea politică. Avem nevoie de eforturi reale de integrare, compasiune și acceptare pretutindeni”, a declarat Sebastian Crăciun în cadrul conferinței.

Proiectul YoPeVa vizează dezvoltarea unui instrument european care să permită formarea incluzivă a tinerilor în afara structurilor și standardelor sistemului educațional, oferindu-le un sistem solid de valori și integrându-i pe piața muncii cu abilități și competențe adecvate. Despre modelul promovat de acest proiect Erasmus+, invitații au aflat mai multe informații de la Carmen Podani, delegat al Asociației ACDC România.

Luând cuvântul în plen, președintele Asociației ACDC România a subliniat, la rândul său, importanța includerii tinerilor vulnerabili în strategiile de dezvoltare națională și locală, aceștia fiind o resursă de valoare în comunitate. „Finanțarea activităților de formare la locul de muncă ar trebui să fie o măsură sprijinită imediat și printr-un mecanism simplu de evaluare a competențelor. Aceasta este menirea consorțiilor: să propună măsuri inovative de implementare a politicilor publice de ocupare”, a precizat Petru-Vasile Gafiuc.

Proiectul, care se va încheia în luna decembrie a acestui an, urmărește extinderea oportunităților de angajare și implicit reducerea deficitului de forță de muncă, prin acțiuni care încurajează creșterea participării pe piața muncii a tinerilor, precum și a numărului de acțiuni care țintesc incluziunea socială a acestora. YoPeVa se desfășoară pe o perioadă de 24 de luni, sub coordonarea Fundației ESPLAI (Spania), în parteneriat cu Universitatea din Barcelona (Spania), Vuxenutbildningen Boras (Suedia), Asociația ACDC (România), CESIE (Italia), Stichting Business Development Fiesland (Olanda) și Fundacao da Juventude (Portugalia).

Pentru mai multe informații legate de proiect, persoana de contact este Petru-Vasile Gafiuc, președintele Asociației ACDC, email: acdcassociation@gmail.com, tel: 0230.524.128. Totodată, pe pagina de Facebook Yopeva, urmăritorii pot rămâne conectați la ultimele noutăți.

Articole Similare

Back to top button