Articole GeneraleComunicate de presaInterne

Polițiștii suceveni recomandă șoferilor echiparea vehiculelor cu anvelope de iarnă

În unele zone ale județului s-au înregistrat precipitații sub formă de ninsoare, iar prognozele meteorologice pentru următoarea perioadă indică, pe lângă ninsoare, manifestarea unor fenomene precum lapoviță și polei. În acest context, polițiștii suceveni recomandă conducătorilor auto să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă.

Legislația din România nu prevede o dată fixă de la care este obligatoriu ca autovehiculele să aibă montate anvelope de iarnă, dar acest tip de pneu este obligatoriu atunci când se circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de perioada din an.

Anvelopele de iarnă pot fi recunoscute, în general, după marcajul M+S, care se mai prezintă și sub formele M&S sau M.S. „Înainte de a monta anvelopele, se recomandă să verificăm anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură”, a transmis Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Suceava.

La pneurile concepute special pentru circulația în sezonul rece, indicatorul de uzură este poziționat astfel încât să marcheze o adâncime a profilului de aproximativ 4 milimetri. În cazul unui control în trafic, dacă se constată că indicatorul de uzură este expus, legislația din Romania încadrează această situație în categoria „deficiență majoră” și sunt prevăzute sancțiuni pentru conducătorul auto. 

Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare. Polițiștii au precizat că anvelopele de iarnă, spre deosebire de cele de vară, sunt concepute ca la o temperatura de sub 7-8 grade Celsius sa rămână moi, pentru a păstra aderența la carosabil.

Amenda pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna este prevăzută în clasa a IV a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte amenda, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei). În această situație, se reține și certificatul de înmatriculare al autovehiculului, fiind eliberată o dovada înlocuitoare, fără drept de circulație.

I.P.J. Suceava recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și starea generală a tronsoanelor de drum pe care le vor parcurge.

Informații actualizate despre situația traficului se găsesc pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic.

Articole Similare

Back to top button