Articole GeneraleComunicate de presaStiriStiri LocaleStiri Nationale

Aproape jumătate dintre vehiculele verificate de inspectorii RAR în primele 6 luni ale anului 2022 prezentau neconformități

Registrul Auto Român a prezentat rezultatele acțiunilor de control tehnic în trafic efectuate în semestrul I din anul 2022, la nivel național, dar și în județul Suceava.

În primele șase luni ale anului 2022, în întreaga țară, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, 37.573 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,73% dintre acestea prezentau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

  • instalația electrică de iluminare-semnalizare (28,09%);
  • emisiile poluante (24,32%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (13,51%);
  • parbriz, geamuri laterale, lunetă (13,01%).

De asemenea, inspectorii RAR au identificat și vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. Pentru 2.500 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,50% dintre vehiculele oprite în trafic, iar în 1,71% dintre cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție. În urma măsurătorilor efectuate, s-a constatat depășirea nivelului maxim admis de emisii poluante pentru 1.589 de autovehicule.

Aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

Ca urmare a neregulilor constatate în cadrul controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în primul semestru al anului 2022 au fost aplicate 12.869 de sancțiuni, au fost retrase 10.829 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 121 de vehicule și 181 ITP-uri au fost anulate.

În județul Suceava au fost verificate, în perioada menționată, 869 de vehicule. Dintre acestea, aproape jumătate (49,94%) prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 5,64% prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 4,26% dintre cazuri s-au constatat deficiențe în ceea ce privește gradul de poluare și 2,88% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În județ au fost aplicate 14 amenzi contravenționale și au fost retrase 204 certificate de înmatriculare.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, precizează reprezentanții Registrului Auto Român.

Articole Similare

Back to top button