Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEducatieEvenimenteStiri Nationale

Vernisajul expoziției „Ion Mândrescu, Omul, Timpul, Spațiul”, pe 21 octombrie, la Muzeu Țăranului Român București

Muzeul Național al Bucovinei, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român București, organizează expoziția Ion Mândrescu – Omul, Timpul, Spațiul. Vernisajul va avea loc vineri, 21 octombrie 2022, ora 17, la Muzeul Țăranului Român, Sala Irina Nicolau.

Expoziția cuprinde lucrări care definesc teme majore: „Structurile”, „Călătorii inițiatice”, „Sfinxul”, „Însingurare”, „Omul, timpul, spațiul”, „Murim spre a ne naște”.

Ion Mândrescu este unul dintre cei mai importanți sculptori români contemporani. S-a născut în 1954 la Mihoveni, în comuna Șcheia, județul Suceava, apoi a urmat Liceul de muzică și arte plastice din Botoșani și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.

„O primă limpezire a bagajului stilistic se va formula în urma cutremurului din 1977, care va reprezenta un important pas evolutiv. Mândrescu își va reconsidera opinia despre figurativ, care de atunci va fi mereu încărcat de concretețe, înțeles și forță. Va alterna mereu structurile abstracte cu cele pur formale, iar odată cu ciclul „Structurile”, acest joc se va înlănțui continuu. Nu va evita nici sculptura ornamentală și decorativă, pe care o putem admira în curțile Palatului Cotroceni. Chiar dacă stilul în care sunt realizate pare disonant de tabloul complet al artei lui Mândrescu, acesta dovedește că are capacitatea de a aborda și stiluri celebre ale clasicismului”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei în legătură cu activitatea lui Ion Mândrescu.

De asemenea, organizatorii expoziției fac o trecere în revistă a câtorva momente importante din cariera sculptorului. În 1979, a obținut premiul revistei „Amfiteatru” pentru relieful „Conflict”.

În 1981, a câștigat o bursă pentru sculptură și apoi, pentru doi ani, a avut un atelier la Muzeul Stork. Cinci ani mai târziu, a sculptat bustul lui Mihai Eminescu, care, în 1990, va fi transpus în bronz, în trei exemplare: unul se află expus în Caracas, unul se află la Chișinău și al treilea la Mănăstirea Sucevița.

În anul 1985, începe să modeleze seria „Omul, Timpul, Spațiul”. Această reprezintă una dintre cele mai importante lucrări ale artistului, dar și revenirea la sculptura figurativă. În 1992, participă cu opera sa la „Expoziția Universală de la Sevilla” și tot în același an este prezent la o expoziție de grup la Viena, organizată de Ministerul Culturii.

Pe același traseu, cu sprijinul Ministerului, lucrarea ajunge să fie prezentată publicului german și celui chinez. În martie 1995,o lucrare din ciclul „Omul, timpul, spațiul” va fi prezentă la „Salon International d’Art Contemporain” de la Strasbourg, alături de opere ale unor artiști precum Toulouse, Cesar, Picasso, Giacometti

În 1993, Ion Mândrescu a participat cu 30 de lucrări la expoziția deschisă la Centrul Cultural Român la Paris. Specialiștii galeriei franceze Akka Valmay i-au propus artistului român un contract de exclusivitate pe o perioadă de 10 ani, acesta fiind primul și singurul român cu un astfel de contract.

În 2003, o lucrare „Omul, timpul, spațiul” a intrat în colecția Consiliului de miniștri a Comisiei Europene.

În străinătate, Ion Mândrescu a expus, între altele, în Bulgaria (Sofia), Ungaria (Budapesta), Polonia (Varșovia), Germania (Berlin), Austria (Viena), China (Beijing), Franța (Paris, Strasbourg), Spania (Sevilla), Serbia (Belgrad). Are mai multe premii și distincții, numeroase lucrări în colecții private și este prezent permanent cu opere în galerii din București, Viena și Paris. Peste 200 dintre lucrările sale sunt incluse în colecții private din România, Franța, Anglia, Germania, Italia, Israel, SUA, Grecia, Austria și Serbia.

Ion Mândrescu, 2004: „Sculptura este forma mea de existență, este dialogul meu cu universul, conexiunea cu ideile care frământă această lume”.

Articole Similare

Back to top button