Știința și cercetarea se reunesc în cel mai fascinant laborator în aer liber. Pe data de 30 septembrie 2022 va avea loc Noaptea Cercetătorilor Europeni, cel mai captivant eveniment despre știință, iar peste 20 de orașe din România se vor transforma în adevărate laboratoare în aer liber, în care publicul va avea ocazia să cunoască oamenii din spatele cercetătorilor și să înțeleagă mai bine cât de importantă este munca lor pentru viața de zi cu zi.
La Suceava, evenimentul se va desfășura pe platoul din fața Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, începând cu ora 17:00. Din programul prezentat de organizatori nu lipsesc observațiile astronomice, monitorizarea poluării fonice, Laboratorul de Mașini Inteligente si Vizualizarea Informației, atelierul de fitoterapie, dar și multe alte activități, dezbateri, jocuri și experimente. Programul integral poate fi consultat accesând link-ul https://www.noapteacercetatorilor.eu/suceava.
Inițiat în anul 2005 de Comisia Europeană, evenimentul de talie europeană a ajuns la a 18-a ediție, fiind încă de la început un eveniment al inovației, prin care știința a devenit accesibilă tuturor, iar oamenii au luat parte la activități științifice ce combină educația cu divertismentul.
„Noaptea Cercetătorilor Europeni este evenimentul care îi aduce împreună pe cercetători și publicul larg și le dă posibilitatea să interacționeze direct, să învețe unii de la ceilalți și, de ce nu, să formeze noi echipe de lucru sau noi ipoteze științifice la care vor lucra în viitor. Prin acest eveniment, ne propunem, pe de o parte, să facilităm expunerea publică a cercetătorilor și a rezultatelor muncii lor, să le creăm mediul propice pentru a împărtăși cu vizitatorii câte ceva din experiențele lor profesionale și personale. Pe de altă parte, vrem să dăm ocazia publicului de a cunoaște oamenii din spatele cercetătorilor, de a le arăta că cercetătorii sunt oameni obișnuiți cu meserii extraordinare și că munca oamenilor de știință are un impact uriaș asupra vieții cotidiene. Ceea ce ne bucură enorm este faptul că an de an reușim, în urma acestor câtorva ore de interacțiune, să inspirăm viitoarele generații de cercetători și să facem cunoscută și recunoscută munca oamenilor de știință”, au transmis organizatorii evenimentului.