Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiri Locale

Intervenție chirurgicală în premieră pentru județul Suceava, realizată la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou”, la începutul lunii august

În prima săptămână a lunii august, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a marcat o nouă premieră medicală. Astfel, a fost efectuată excizia unui carcinom scuamocelular de buză și a ganglionilor santinelă din regiunea submandibulară. Este prima intervenție chirurgicală de acest tip care s-a realizat în județ.

Reprezentanții unității medicale informează că pacientul este un bărbat de 53 de ani care a dezvoltat o formațiune tumorală agresivă la nivelul buzei inferioare, aceasta fiind excizată, în primă fază, în urmă cu o lună. „În cadrul laboratorului de Anatomie Patologică dr. Adelina Șerban, sub coordonarea doamnei dr. Andreia Botezan, a examinat formațiunea și a identificat un carcinom scuamos bine-diferențiat. Probabilitatea de a trimite metastaze pe cale limfatică fiind ridicată la un carcinom atât de agresiv, s-a decis, de comun acord cu pacientul și în conformitate cu recomandările oncologice internaționale, efectuarea unei intervenții suplimentare: excizia ganglionilor santinelă.”, a transmis dr. Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Suceava.

Pentru identificarea ganglionilor a fost utilizată o metodă de ultimă generație, care presupune injectarea unui izotop radioactiv inofensiv pentru pacient, care însă poate fi urmărit intraoperator cu ajutorul unui detector portabil de radiații gamma, „Gamma probe”. Această procedură a fost realizată cu participarea colectivului Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului „Sfântul Ioan cal Nou” Suceava, coordonat de dr. Guțu Mihai, medic primar Medicină Nucleară și specialist în Radiologie și Imagistică Medicală, șef de lucrări la U.M.F. Iași, cu experiență acumulată la Institutul Regional de Oncologie Iași și la un spital din Franța, cu avizul dr. Tătăranu Adrian, șef de secție Radiologie și Imagistică medicală.

Echipa operatorie pentru intervenția de zilele trecute a fost formată din dr. Mircea-Dinu Bordiniuc, medic chirurgie plastică, dr. Alina Buciu și dr. Dănuț Barbunc, medici anesteziști, și asistentele de bloc operator Simona Ciobică și Loredana Pădureț.

Este esențială și colaborarea dintre secția de Chirurgie Plastică și cea de Oncologie, formată din dr. Dana Semen, dr. Adeline Țintilă, dr. Anca Ababneh-Dumitrovici, dr. Silvia Ginghina, dr. Doina Ganea.

Până acum, pentru a beneficia de această intervenție, era necesar ca pacientul să se deplaseze la unul dintre institutele oncologice din București, Iași sau Cluj.

Articole Similare

Back to top button