Articole GeneraleComunicate de presaInterneStiri

Întâlnire de lucru româno-ucraineană pentru identificarea unor soluții de fluidizare a traficului de mărfuri prin PTF Siret

O delegație a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, condusă de secretarul de stat Ionel Scriosteanu, însoțită de Prefectul Sucevei, Alexandru Moldovan, a fost prezentă luni, 4 iulie 2022, în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, la o întâlnire de lucru cu participare româno-ucraineană.

Discuțiile au vizat identificarea unor soluții, atât pe termen scurt și mediu, cât și pe termen lung, în vederea fluidizării traficului de mărfuri prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina situate pe raza județelor Suceava și Botoșani. Având în vedere perspectiva creșterii tranzitului de mărfuri, în contextul în care Ucraina prognozează în acest an o producție de circa 20 milioane de tone de cereale, s-a convenit asupra implementării următoarelor măsuri:

  • Suplimentarea, de către partea română, cu două artere de intrare/ieșire în PTF, precum și utilizarea benzii de acces pentru personalul diplomatic în vederea tranzitului cisternelor de combustibil;
  • Amenajarea în zona PTF Siret, de către autoritățile române, a unor facilități de staționare/vămuire pentru circa 100 de autovehicule pentru transport marfă, urmând ca aceste zone de parcare să fie extinse pe suprafețe de teren ale orașului Siret.
  • Partea ucraineană și-a asumat amenajarea a două parcări destinate operațiunilor vamale pentru autocamioane, fiecare cu o suprafață de circa 1 ha.
  • De asemenea, în vederea descongestionării traficului prin PTF Siret, partea ucraineană și-a asumat deschiderea, începând cu data de 20 iulie, a PTF Vicov de Sus, pentru traficul autoturismelor, și de pe data de 1 august, a PTF Racovăț (jud. Botoșani), ce va fi destinat în principal traficului autoturismelor, TIR-urilor goale și a cisternelor de combustibil.
  • Reprezentanții autorităților vamale române au solicitat ca autocamioanele care se află în tranzit prin România să fie sigilate de către vama ucraineană, prin această măsură reducându-se timpii de așteptare în PTF cu circa 70%.

La acest moment, capacitatea de prelucrare pe sensul de ieșire spre Ucraina este de circa 400 autocamioane/12ore.

Articole Similare

Back to top button